ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskt labb utvecklar osynliga stridsmissiler

Ola Jacobsen · 6 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Provmotor för ADN-krut.
Provmotor för ADN-krut.

I laboratoriet som en gång utvecklade missilen som skulle bära svenska kärnvapen pågår nu arbetet med en ny kemisk förening. Ammoniumdinitramid, ADN, kan bland annat användas för att driva militära missiler som då inte lämnar några rökspår efter sig. – Det är ju trevligt om man vill skjuta en stridsvagn på andra sidan av ett fält att fienden inte kan se på röken var man skjuter ifrån, säger Niklas Wingborg, förste forskare på avdelning för försvars- och säkerhetssystem på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

I fast form kan ADN användas i krut. På FOI har man arbetat med ADN-krut ända sedan ryska forskare tog med sig kunskapen till Sverige 1995. Men ADN gör inte bara missilen svår att spåra. – ADN är väsentligt mer miljövänligt än de krut som används i dagens missiler, eftersom det inte bildas någon saltsyra utan bara vattenånga, koldioxid och kvävgas när de förbränns. Det kan ju låta konstigt med miljövänliga vapen, men de flesta vapen ska inte användas utan ligga någonstans i 20 år för att sedan demilitariseras, säger Niklas Wingborg.

Förutom miljöaspekten är krut med låg känslighet av mycket stort internationellt intresse. – Inom militären finns det i dag en mycket låg tolerans för förluster. Det gäller särskilt internationella insatser. Ökningen av internationella uppdrag gör också att materielen måste transporteras mer och tillsammans med andra länders materiel, säger Niklas Wingborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro