ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskt minne erövrar världen

Jonas Ryberg · 17 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Det billiga minnet kan tryckas på plast eller papper. 

Det billiga minnet kan tryckas på plast eller papper. 


klar

Artikellänk är kopierad

MINNE. Det svenska plastminnet är nu klart för produktion. Innan året är slut ska elektroniktryckföretaget Soligie och Linköpingsföretaget Thin Film Electronics provtrycka minnet. Utvecklingen av plastminnet har pågått i 10 år och kostat runt 1 miljard kronor. Tekniken använder minnesceller av ett ledande plastmaterial och trycks på papper eller plast i stället för som traditionell elektronik på kisel.

Ett misslyckat samarbete med halvledarjätten Intel höll på att stjälpa projektet. Men enligt Thin Films vd Johan Carlsson är en enklare variant av minnet på väg att hamna i kortspel av typen Pokémon och Magic: the gathering. Dessutom hoppas han på en stor marknad för minnet som skydd mot förfalskningar på medicinkartonger och inom RFID.– När vi avslutat samarbetet med Intel satte vi oss ner och tittade på vad vi hade. Vi kom fram till att satsa på tillverkning av billiga minnen som kan tryckas.Minnena ska tryckas med flexotryckmetod. En enkel metod som används för att trycka på kartong.

Thin Film har avtal med skrivarhuvudtillverkaren Xaar om att ta fram en tillverkningsprocess som liknar den i en bläckstråleskrivare.

För att få så billiga minnen som möjligt bygger tekniken på att det mesta av elektroniken och intelligensen sitter i den läsare som används för att hämta innehållet. Enligt Johan Carlsson kan en produkt snart finnas på marknaden. Men innan dess behöver företaget ta in ytterligare 20 till 30 miljoner kronor i nytt kapital under sommaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro