ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskt näringsliv försvarar feminist-groda

Tobias Sahlén · 10 Feb 2014
Uppdaterad 10 Feb 2014

Svenskt näringslivs ordförande, Jens Spendrup, har hamnat i blåsväder efter flera feministgrodor i Ekots lördagsintervju. I den sa Spendrup bland annat att han är emot att kvinnor kvoteras in i bolagsstyrelser och att det saknas tillräckligt med kompetenta kvinnor i det svenska näringslivet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jens Spendrup.
Jens Spendrup.Foto: TT

I intervju med Sveriges radios reporter Monica Saarinen svarade Jens Spendrup att han "absolut inte" tycker att kvinnor bör kvoteras in i bolagsstyrelser. På frågan om anledningen till att det ser ut som det gör i dag beror på att det inte finns fler kompetenta kvinnor svarade han "ja".

På frågan om han anser sig vara feminist sa han dessutom:

–  Jag tycker inte om ismer över huvudtaget. På min tid när jag gick i skolan var det kommunism som var väldigt populärt bland vissa av mina kompisar… och socialism. Jag har aldrig passat in i någon ism överhuvudtaget. Inte heller feminismen.

Spendrups uttalande möttes utav stark kritik på sociala medier av bland andra Vänsterpartiets partiledare, Jonas Sjöstedt, och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Svenskt näringsliv förvarar dock sin ordförande och anser att kritikerna misstolkar Spendrup och har tagit hans ord ur sammanhanget.

– Han har blivit missförstådd. Han säger ju i intervjun att han är engagerad för att fler kvinnor ska in i ledande positioner i företagssverige och att det går för långsamt, säger Peter Isling, presschef för Svenskt näringsliv och fortsätter:

– Dessutom talar hans handlingar för sig själva. De senaste vd-rekryteringar som han deltagit i har varit kvinnor. Däribland Carola Lemne som tar över som vd för Svenskt näringssliv senare i år och så har vi Elisabeth Thand Ringqvist och Maria Ranka.

Har ni fortfarande förtroende för Jens Spendrup som ordförande?

– Jag vi vet vart han står. Han är otroligt engagerad i  de här frågorna, säger Peter Isling.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro