ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

“Svenskt rekord i crowdfunding

Johan Nylander · 5 Apr 2013
Uppdaterad 5 Apr 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Filmaren och debattören Martin Borgs har på mindre än en månad samlat ihop 400.000 kronor till sin nya film via frivilliga donationer.

Slöseriets svurne fiende Martin Borgs planerar att göra en film om hur skattebetalarnas pengar läggs på onödigheter. Något statligt stöd söker han inte, utan försöker finna frivillig finansiering via sociala medier och bland sina tusentals följare på Facebook.

Insamlingen till dokumentären “1600 miljarder” har skett på svenska crowdfunding-plattformen Fundedbyme. På mindre än en månad lyckades han samla ihop cirka 400.000 kronor.

“Nu har vi tillsammans slagit svenskt rekord i crowdfunding av en film!” utbrister han på sin Facebooksida. “Det är helt otroligt vilket engagemang som den här frågan väcker. Jag är överväldigad – och enormt motiverad. Vilket moraliskt bränsle det innebär att få frivilliga donationer!”

Tidigare i veckan sa Martin Borgs till Dagens Industri att han tycker det är märkligt att så mycket film finansieras med skattepengar.

Filmaren Hanna Sköld har tidigare samlat in 393.646 kronor (54.284 dollar) på en månad till sin film Granny’s Dancing on the Table via amerikanska Kickstarter.com, skriver Filmbranschen.se.

Vid flera tillfällen har Martin Borgs dragit ner byxorna på politiker och tjänstemän som investerat pengar på tvivelaktiga saker, som när Falun kommun la 100 miljoner kronor på hoppbackar för att locka skid-VM.

– Riksdagsledamöterna åker på språkresor varje år för att lära sig franska. I fjol skickade jag fram en fransktalande reporter för att testa hur mycket franska de faktiskt lärt sig på vår bekostnad, sa han till Dagen Industri.

http://www.youtube.com/watch?v=Xjol8Y5YgtU&feature=youtu.be

http://www.fundedbyme.com/projects/1659/granska-sloseri-med-skattepengar/

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro