ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenskt stålmonster ska käka plast i USA

Ola Jacobsen · 19 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Robert Creamer, förare och mekaniker, Yielmaz Javad, chefsmekaniker och navigatör, Jason Curtis, lagkapten och The Beast. 

Robert Creamer, förare och mekaniker, Yielmaz Javad, chefsmekaniker och navigatör, Jason Curtis, lagkapten och The Beast.  Foto: Ola Jacobsen


klar

Artikellänk är kopierad

Den är gjord av stål. Den pratar C++. Den äter plastringar till frukost. Den sover instängd i en svart låda. Den heter "The Beast" och på fredag flyger den till USA för sin första tävling. Med sig har den Sveriges första robotlag.

Efter månader av skruvande, programmerande och övningskörande är de redo. Tio gymnasieelever från tre stockholmsskolor har skapat en tävlingsrobot för First i USA. Det är Segwayskaparen Dean Kamen som grundat tävlingen för att locka unga människor att exprimentera med robotar. Tävlingen ska fostra framtidens forskare. •• Ni är det första svenska laget som tävlar i First. Kommer ni få höra den svenska nationalsången?– Vi har sett många av motståndarnas robotar på video. Jag tror att vi har en bra chans eftersom vi har flera bra strategier. Vår robot är tuff och pålitlig, säger Jason Curtis, lagkapten.•• Vad heter den?– The beast. Det står för Balanced Electronic Automated Swedish Tyrant, säger Jason Curtis.Sedan oktober har laget träffats två gånger i veckan. – Det har varit mycket arbete, men det har inte känts som arbete för det är så roligt. Volvo, Swe-dish och Teknikföretagen sponsrar projektet. – First handlar mycket om mentorskap så vi har haft stöd av skickliga ingenjörer från våra sponsorer. Det har gjort att det har kunnat gå fortare och att besten har blivit så stabil. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro