ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige 17:e bästa turistlandet

Björn Ewenfeldt/TT · 21 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige rankas som nummer 17 på listan över världens bästa turistländer.Vi är bäst på dricksvatten och internet, men hamnar i bottenskiktet när det gäller bensinpris, skatter och arbetsmarknad.

Det är organisationen World Economic Forum (WEF) som tillsammans med bland annat den stora turistorganisationen UNWTO ställt samman den första rankningslistan över världens turistländer. Överst på listan tronar Schweiz, med Österrike på andra och Tyskland på tredjeplats. Sverige kommer på 17:e plats efter både Danmark och Finland.- Det här är ingen skönhetstävling eller påstående om hur attraktivt det enskilda landet är. Vi försöker mäta faktorerna som gör det attraktivt att utveckla rese- och turistindustrin i de olika länderna, säger Jennifer Blanke på WEF.Rankningen bygger på 13 parametrar som till exempel regelverket för turistbranschen, miljölagstiftning, säkerhet, hälsa, hur staten prioriterar turism, infrastrukturer för resandet, IT och kostnadsläge. Resultaten har ställts samman i en balansräkning som WEF uppmanar politiker och andra beslutsfattare att granska noga.Av den framgår att Sverige är bäst i världen på sanitet och dricksvatten och det blir också toppbetyg för telefonnäten och internet. Sverige är också det land i världen där turisterna löper minst risk att drabbas av malaria.Kolumnen med nackdelar är dock längre än de uppräknade fördelarna. Sverige hamnar i den sista tredjedelen av de 124 länderna när det gäller statens prioritering och ekonomiska satsningar på resor och turism. Vi hamnar i bottenskiktet för bensin- och elpriserna och likaså skattesystemet. Allra sämst betyg, 123:e plats, ger dock WEF för möjligheterna att anställa och avskeda arbetskraft i Sverige (hiring and firing practices).- 17:e plats är nog bättre än jag hade räknat med. Av 124 undersökta länder är det absolut inget att skämmas för, säger Dennis Bederoff på Nutek, den statliga myndighet som ansvarar för turistfrågor.De nackdelar som WEF pekar på: bristande statlig satsning, energipriser, skatter och arbetsmarknadslagstiftning har också Nutek lyft fram som bromsklossar för en snabbare utveckling av den svenska turistnäringen.- 100 år av framgångsrik industriutveckling skapar en brist i fokus när det gäller att utveckla nya tjänstenäringar. Det här är en av flera externa och oberoende analyser som pekar ut en räcka med frågeställningar som de ansvariga måste ta till sig för att det ska hända något, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Ewenfeldt/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro