ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige är ett fantastiskt land – sluta bli förvånade över att folk flyttar hit

Metro · 19 Jan 2016
Uppdaterad 19 Jan 2016

Foto: Benoit Derrier


Istället för att chockeras över att högutbildade människor från världens alla hörn väljer att flytta till Sverige så borde svenskar vara stolta över att så många kommer hit. Det skriver brittiska Maddy Savage, redaktör för Sveriges engelskspråkiga tidning The Local.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad skulle du säga till en svensk vän som alltid drömt om ett liv i England eller USA och som till slut bestämde sig för att flytta? Antagligen skulle du vara både imponerad och glad för deras skull. Så hur kommer det sig då att så många av er svenskar anser att det är konstigt när högutbildade människor med bra karriärer väljer att flytta hit?

Jag har bott i Stockholm i över ett år. Under den här tiden så vet inte hur många gånger jag har mött förvånande ansikten när jag berättar att jag flyttade hit utan en partner för att jobba på en webbtidningsstartup. 

► LÄS MER: "Tack Sverige, ni gjorde mig till feminist"

Mina erfarenheter är inte på något sätt unika.

– Folk på jobbet frågar mig jämt hur i hela världen jag kunde välja Sverige, skrattar it-konsulten Julian Piek, 27, som är från Tyskland.

Före detta Londonbon Emma Green, 35, som flyttade hit när hennes brittiska man fick ett jobb inom spelbranschen, håller med.  

– Det tycks vara helt främmande för svenskar att man skulle välja det här landet såvida man inte var tvungen, säger hon. 

De flesta som kom till Sverige för tio år sedan – förutom de som flydde krig – emigrerade på grund av jobb för internationella företag eller för att de träffat en svensk partner. Men nuförtiden väljer allt fler Sverige på grund av den blomstrande startup-scenen, forskningen och landets kreativa industrier.

Många kommer också hit för att Sverige är ett coolt land att bo i. Kanske har det med deras kärlek till ”The Nordic Noir”, elektropopen eller den minimalistiska skandinaviska designen att göra. Och, som jag skrivit om tidigare, så kan även jämställdhet och de svenska arbetsvillkoren vara det som lockar.

-- Det här är ett liberalt och fritt samhälle. Stockholm är en otroligt vacker stad, har en unik tech hub och den sociala infrastrukturen här erbjuder den bästa grunden för min framtid, sammanfattar Piek det, som nu har bott i den svenska huvudstaden i över tre år.

Trots att många svenskar ifrågasätter varför vi valt Sverige, verkar det trots allt som att vissa ändå förstår fördelarna med att leva här. Flera av er som har bott utomlands erkänner att ni kommit tillbaks till ert hemland på grund av bra arbetsvillkor, den rena luften och lugnet som genomsyrar landet.

Så varför är det då egentligen så konstigt att högutbildade från andra länder väljer att leva sina liv här? Det tycks främst handla om en sak: klimatet.

– ”Sverige är så mörkt och kallt, jag förstår dig helt enkelt inte” – så säger alla svenskar. Men jag lever hellre i det här klimatet än i Storbritanniens konstanta regn, säger Green.

► LÄS MER: "Svenskar, ni är underbara vänner – men hemska främlingar"

– När folk frågar mig varför jag flyttade till Sverige brukar jag skämta om att det var på grund av vädret, skrattar mexikanska Diego Planas Rego, 30, och säger att han alltid blir ifrågasatt angående varför han tillbringat de senaste sex vintrarna här istället för i sitt soliga hemland. Men Sverige, eller i alla fall Stockholm, är inte så farligt, menar Rego som jobbat för företag som Spotify och Squore.

– Sveriges vintrar är inte så kalla i jämförelse med många amerikanska, och det regnar mindre här än i exempelvis Storbritannien, Nederländerna eller norra Tyskland. Och somrarna är inte så där galet varma som de kan bli i tropiska klimat.

Det är argument som många utlandsfödda kan skriva under på. Och det är väldigt få ställen i världen där du kan njuta av en picknick vid sjön i dagsljus sent på kvällen och bara ett halvår senare åka skridskor på samma sjö.

Vi kommer att bli fler som får uppleva den typen av unika kontraster. Enligt Statistics Sweden beräknas Sveriges befolkning nå 10 miljoner under 2016. Detta har delvis att göra med ett ökat antal asylsökande, men nästan 40 000 människor förväntas flytta till Sverige från EU eller andra välfärdsländer inom de närmsta 12 månaderna. 

Så hur planerar ni att välkomna de nya invånarna, kära svenskar? Blir det fler förvånande ansikten och ett ständigt ifrågasättande? Eller är det dags att borsta av sig den svenska ödmjukheten och känna er stolta över att så många väljer att ta tillvara på er livsstil och bidra till er ekonomi – kylan till trots? 

► LÄS MER: The Local: "Swedes, stop being shocked foreign graduates move here!"

Livet som invandrare i Sverige är inte alltid lätt. Bostadsmarknaden, att lära sig ett nytt språk samt att tackla Stockholms dejtingliv är bra mycket större utmaningar än att klara av kylan.

Så nästa gång du möter en nykomling: ifrågasätt inte deras beslut. Ge dem istället ett leende, och fråga vad det är de gillar bäst med att bo i fantastiska Sverige.

Maddy Savage

Översättning: Malin Nyberg

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro