ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige är klart för kvartsfinal – besegrade Schweiz med uddamålet

Filip Häggberg · 3 Jul 2018
Uppdaterad 3 Jul 2018

Foto: Getty Images


Sveriges fotbollsherrar hade inte vunnit en utslagsmatch sedan bronssommaren 1994. Nu är Blågult i VM-kvartsfinal efter 1-0 mot Schweiz. Det är något man drömmer om”, säger matchhjälten Emil Forsberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Sveriges fotbollsherrar gjorde det som många inte trodde var möjligt inför VM: Kvalificerade sig för åttondelsfinal före Tyskland och Mexiko i gruppspelet.

När det senare stod klart att Schweiz skulle stå för motståndet drog svenska fans en lättnadens suck – vi slapp ju Brasilien.

Matchen blev långt ifrån en promenad i parken, men Janne Anderssons landslag tog sig förbi ännu ett hinder och vann med 1-0.

Blågult bröt därmed en mörk mästerskapstrend. Inför VM hade laget inte tagit sig förbi den första utslagsmatchen sedan USA-VM 1994. Då slutade det med brons.

Närmast efter det var VM i Japan/Sydkorea 2002. Då föll Blågult i åttondelsfinalen efter Senegals avgörande i förlängningen. Fyra år senare, i Tyskland, var hemmanationen alldeles för svårt. Förlusten skrevs till 0-2.

Nu är laget i kvartsfinal. Emil Forsbergs mål räckte till seger med 1-0.

Det var också Sverige som inledde bäst.

De första sex, sju minuterna var avvaktande från båda lagen. Under resten av första halvlek skapade Blågult flera fina lägen.

Marcus Berg fick bollen framskarvad av Ola Toivonen och var i princip ensam med Yann Sommer i det schweiziska målet, men sköt långt utanför. Sekvensen senare sköt Albin Ekdal över i ett bra läge från distans.

Sen lugnade det ned sig igen. Matchbilden var lik den mot Mexiko – Schweiz ägde bollen, men Sverige skapade chanserna. Innan första halvlek var färdigspelad hade Marcus Berg tvingat Sommer till en superräddning, och Albin Ekdal bränt ett helt fritt läge framför mål efter ett suveränt inlägg från Mikael Lustig.

Blerim Dzemaili fick Schweiz bästa läge, när han sköt över från nära håll.

I andra halvlek fortsatte motståndarna att äga bollen – och var också hetare i målchansväg. Men Robin Olsen i mål, tillsammans med de för dagen fantastiska Andreas Granqvist och Victor Nilsson-Lindelöf, stod pall.

I den 66 minuten kom Sveriges, och Emil Forsbergs stora stund. ”Foppa” fick bollen utanför straffområdet, gjorde en dragning, och sköt via Manuel Akanji 1-0 till Sverige.

– Sverige behövde mig i dag. Det var dags. Att jag får göra mål är fantastiskt. Det är det största ögonblicket i mitt liv. Det är fantastiskt att skjuta Sverige till kvartsfinal. Det är något man drömmer om som litet barn, säger Forsberg i TV4:s sändning efter matchen.

Matchens sista, dryga 20 minuter handlade bara om en sak: Schweiz jakt på en kvittering.

Inläggen och hörnorna avlöste varandra, men det ville sig inte för schweizarna.

– Jag är inte förvånad. Vi är ett fantastiskt lag. Det känns jättebra och vi spelar det svenska spelet som vi ska göra. Vi står kompakt och skapar jättebra lägen att göra mål, säger Forsberg.

Vilka Sverige möter i kvartsfinal avgjordes på tisdagskvällen, då stod det mellan Colombia och England. Matchen spelas på lördag, 16.00.

Skulle Sverige vinna även den matchen väntar antingen Kroatien eller Ryssland i en semifinal.

­Senast herrlandslaget spelade en kvartsfinal i ett världsmästerskap var i USA 1994. Då besegrade Sverige Rumänien efter en straffsparksläggning.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro