ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige centrum för IT-brott

Stockholm TT · 19 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Via hemliga servrar kan kriminella sälja eller köpa stulen information om bland annat bankkort, användarkonton och så kallade pin-koder. Sverige kommer enligt rapporten på andra plats, efter USA, på listan över centrum för den här handeln i hela världen. -Sverige har en väl utbyggd infrastruktur och vi ser att flera av de här servrarna, där informationen lagras, finns i Sverige. Därmed inte sagt att det är svenskar som står bakom dem. De ansvariga kan finnas var som helst i världen, säger IT-säkerhetsexperten Per Hellqvist på Symantec till TT. Miljoner konton Rikspolisstyrelsens IT-brottsrotel har, som man säger, inte fokus på de här servrarna, men kan konstatera att Sveriges bredbandsutbyggnad öppnar för möjligheten. -Vårt fokus i utredningsarbetet ligger på andra områden. Ett av de största IT-hoten i dag är alla de datorer som tas över, med uppsåtet att nyttja dem för andra brott, säger Anders Ahlqvist, chef för Rikskrims internetspaningsgrupp till TT. Symantec skannar internettrafik världen över via 40 000 mätpunkter i 180 länder. Resultatet landar i en rapport var sjätte månad.

Via chattrum på nätet får kriminella kontakt med de servrar som köper och säljer till exempel kontokortsnummer. Det handlar om en omfattande verksamhet. Bara i USA uppskattas att hackare och andra kommit över cirka 120 miljoner kontokortsnummer under 2006.

TT: Hur är det möjligt? -Det absolut vanligaste skälet till att uppgifter kommer på avvägar är slarv. 82 procent av allt som stjäls över nätet beror på den mänskliga faktorn. Det kan handla om datorstölder, bristande säkerhet hos till exempel myndigheter, företag eller hälsovård, säger Hellqvist. Skräppost Nyligen konstaterade Krisberedskapsmyndigheten i en rapport att IT-säkerhet inte längre är en prioriterad verksamhet i myndighetsledningarna.

Den nya rapporten från Symantec konstaterar att skräppost som innehåller program för att komma över hemlig information på datorn eller ta över datorn, fortsätter att öka. Sex av tio skickade mejl under andra halvåret 2006 var skräppost.

Målet är ofta att ta över någons dator, för att använda dem för att till exempel skicka stora mängder bedrägerimejl. Typ falska mejl från "banken" med uppmaningen att lämna ut till exempel kontonummer. -Man önskar att allmänheten var bättre på att skydda sina datorer, säger Anders Ahlqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro