ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige en av världens åtta värsta miljöbovar

TT-Metro · 25 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

MILJÖFÖRSTÖRING. Vi jordbor konsumerar 25 procent mer än vad planeten producerar. Och Sverige intar en besvärande åttondeplats på listan över länder som belastar ekosystemen mest. De bekymmersamma uppgifterna presenterades i går i Världsnaturfondens (WWF) rapport Living planet.

Överkonsumtionen har på två år ökat från 20 till 25 procent. Om vi fortsätter att konsumera som nu behövs två jordklot för att försörja mänskligheten om mindre än 50 år. – Läget är kärvt. Vi lever på kapital, inte på ränta, säger Lars Kristoferson, generalsekreterare för Världsnaturfonden (WWF) i Sverige, till nyhetsbyrån TT. Det så kallade ekologiska fotavtrycket mäter den mängd biologiskt produktiv yta i hektar per land som krävs för att förse oss med resurser och ta hand om avfall. Genomsnittet per person i världen är 2,2 hektar, medan jorden egentligen bara mäktar med 1,8 hektar bland invånare.

Störst ekologiskt avtryck lämnar invånarna i Förenade Arabemiraten, med USA på andra plats. Sverige intar en föga smickrande åttondeplats. – Storleken på det svenska fotavtrycket beror bland annat på våra transporter och energiförbrukning, vi åker mycket bil, säger Lars Kristoferson.    

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro