ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige Europabäst i barnsäkerhet

Stockholm TT · 16 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I WHO:s europeiska region, som omfattar Europa inklusive Ryssland och ett antal före detta sovjetrepubliker, dör omkring 28 000 barn under 15 år i olyckor varje år, enligt en rapport som WHO presenterade på tisdagen vid ett möte om miljö och hälsa i Oslo. Barnen har mist livet i trafikolyckor, drunkningar, förgiftningar, bränder, fall, våld och självförvållade olyckor.

Enligt WHO är det fullt möjligt att undvika många av dödsfallen och organisationen lyfter fram Sverige som ett gott föredöme. Sverige har minst dödsfall i olyckor bland barn upp till 15 år i de drygt 40 studerade länderna. -Om alla länderna hade samma låga dödstal som Sverige skulle tre av fyra unga liv kunna sparas varje år, understryker WHO. Sverige och de övriga länderna i Norden har också bäst statistik när det gäller skador i samband med olyckor. Risken att nordiska barn och unga dör på grund av dessa skador är enligt rapporten fem- sex gånger lägre än i flertalet länder i den västra delen av forna Sovjetunionen.

WHO berömmer Sveriges så kallade nollvision i trafiken och ett liknande mål i Norge. Finlands och Danmarks satsning på att minska olycksrisken bland cyklister lovordas också.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro