ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige får kritik för åldersbedömningar

Valerie Kaspersen · 16 Feb 2018
Uppdaterad 16 Feb 2018
Migrationsverket tar fingeravtryck på den som söker asyl i Sverige. Bilden är en genrebild.

Migrationsverket tar fingeravtryck på den som söker asyl i Sverige. Bilden är en genrebild. Foto: Tomislav Stjepic/ Migrationsverket


Europarådets kommissionär kritiserar Sverige när det gäller åldersbedömningar av unga asylsökande och uppmanar landet att ändra sina metoder.

klar

Artikellänk är kopierad

Nils Muižnieks, kommissionär på Europarådet, kritiserar Sverige i en ny rapport. Han anser att Sverige förlitar sig för mycket på medicinska åldersbedömningar, rapporterar SR.

Europarådet är en organisation som jobbar för att främja demokrati och mänskliga rättigheter. Nils Muižnieks menar att Sverige borde använda sig av tvärvetenskapliga metoder när man gör åldersbedömningar, vilket innebär att man tar in psykologer och antropologer som är insatta i situationen i hemlandet. – Ett dussin andra länder tar till ytterligare åtgärder för att bedöma åldrar och Sverige kan göra bättre, säger Nils Muižnieks till SR.

När det gäller utvisningarna till Afghanistan säger Muižnieks att detta endast kan ske om det finns ett familjenätverk som tar emot dem och att platsen de återvänder till är säker. Muižnieks vill inte säga att Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna, men att han ser att det finns en chans att det kan hända. – Det finns en risk för det. Vissa av dessa barn har inte bott i Afghanistan på flera år och har ingen familj kvar där, säger Nils Muižnieks till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro