ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige får kritik – för ökade hatbrott och bristande våldtäktsutredningar

Linnea Carlén · 25 Feb 2015
Uppdaterad 25 Feb 2015
Sverige får i Amnestys årsrapport för mänskliga rättigheter kritik för våra våldtäktsutredningar och problem med hatbrott och diskriminering. Bilden är från en manifestation mot sexuellt våld som hölls på Medborgarplatsen i Stockholm i januari i fjol med anledning av en friande våldtäktsdom i Lunds tingsrätt.

Sverige får i Amnestys årsrapport för mänskliga rättigheter kritik för våra våldtäktsutredningar och problem med hatbrott och diskriminering. Bilden är från en manifestation mot sexuellt våld som hölls på Medborgarplatsen i Stockholm i januari i fjol med anledning av en friande våldtäktsdom i Lunds tingsrätt. Foto: TT


Förra året plågades av krig och katastofer och kan summeras som ett mörkt år för mänskliga rättigheter. I Amnestys årliga rapport beskrivs 2014 som "oerhört dystert". Organisationen riktar även kritik mot Sverige. De kommande åren ser inte heller ut att bli mycket ljusare.

klar

Artikellänk är kopierad

2014 har kantats av konfrikter, flyktingströmmar och övergrepp, enligt Amnesty Internationals rapport. Här samlas syriska flyktingar i flyktinglägret Zaatari i Jordanien 21 februari i år.
2014 har kantats av konfrikter, flyktingströmmar och övergrepp, enligt Amnesty Internationals rapport. Här samlas syriska flyktingar i flyktinglägret Zaatari i Jordanien 21 februari i år.Foto: TT

I dag släpptes Amnesty Internationals årsrapport, som tar upp läget för de mänskliga rättigheterna i 160 länder. Den ger en omfattande, och dyster, överblick av hur situationen såg ut på området runt om i världen 2014.

Amnestys generalsekreterare Salil Shetty beskriver det gångna året som ”ett katastrofalt år för alla de miljoner människor som drabbades för våldet”. – Omvärldens reaktioner på konflikterna och de grova övergreppen, som begås av såväl stater som väpnade grupper, har varit både skamliga och ineffektiva. I takt med att människor i allt högre utsträckning utsätts för barbariska attacker och förtryck, har världssamfundet i stort sett stått vid sidan av och tittat på, säger Shetty i ett uttalande.

► Amnesty: Armén varnad om Boko Haram

Sverige finns också med i rapporten, även om det främst rör sig om mindre noteringar. Organisationens främsta problem rör hatbrott, diskriminering av romer, migranter och muslimer samt den ökade antisemitismen i samhället. Bland annat lyfter de Skånepolisens kartläggning av 4000 romer och personer med anknytning till dessa i det omtalade "romregistret".

Kritik riktas även mot svenska våldtäktsutredningar och utlämning av personer till diktaturer. Särskilt nämns att FN:s kommitté mot tortyr rekommenderat Sverige att införa tortyr som ett kriminaliserat brott i svensk lagstiftning.

Polisens register över romer världsnyhet

Prognoserna för i år och 2016 är ser inte heller bättre ut. Amnesty säger sig vara särskilt oroade när det gäller väpnade grupper som terrorgruppen Islamiska staten, IS, den nigerianska islamistgerillan Boko Haram och den militanta islamistiska organisationen Al-Shahab.

I den mörka och nedslående redogörelsen lyfts ändå några ljusglimtar. Bland annat att 130 stater skrev på och ratificerade ett globalt avtal som syftar till att begränsa den internationella handeln med vapen och amunition.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro