ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sverige får namnge planet i Karlavagnen

Jesper Lindqvist · 12 Jun 2019
Uppdaterad 12 Jun 2019
IAU:s hundraårsjubileum firas genom att alla världens länder får namnge en planet.

IAU:s hundraårsjubileum firas genom att alla världens länder får namnge en planet. Foto: Markus Oblander/imageBROKER/REX


Den Internationella astronomiska unionen (IAU) fyller 100 år. Det firas genom att alla världens länder, Sverige inkluderad, får namnge en planet – och det är folket som bestämmer namn.

klar

Artikellänk är kopierad

Den planet, med tillhörande världsstjärna, som Sverige har tilldelats ligger i mitten av Karlavagnen – nära stjärnan Megrez – i stjärnbilden Stora björnen. Planeten upptäcktes av ett forskarteam på Hawaii 2010.

Enligt IAU:s representant i Sverige, Robert Cumming, ska varje lands stjärna vara synlig från det egna landet samt tillräckligt ljusstark för att man ska kunna se den genom ett mindre teleskop eller kikare.

– Det här är andra gången i historien som en tävling utlyses där stjärnor och exoplaneter får nya namn och vi är naturligtvis väldigt glada över den planet och stjärnan vi tilldelats, säger han till TT.

Uppmuntrar till samiska namn

Vad planeten ska heta är nu upp till allmänheten.

Mellan juni och september i år kan vem som helst lämna förslag via internet. Namnet ska vara 4-16 tecken och gärna i ett ord, och enligt IAU bör det ”vara namn på saker, människor, eller platser med långvarig kulturell, historisk eller geografisk betydelse.”

– 2019 är FN:s internationella år för urfolksspråk och därför uppmuntrar vi särskilt samisktalande att skicka in förslag på sitt språk, säger Robert Cumming till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro