ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige får vänta på Discovery i 3 D

Olle Agebro · 15 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Panasonics 3-D-kamera, som kommer i oktober, presenterades under Ifa-mässan i Berlin.

Panasonics 3-D-kamera, som kommer i oktober, presenterades under Ifa-mässan i Berlin. Foto: Gero Breloer/Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

John Honeycutt.
John Honeycutt.

Discovery Channel satsar hårt på sin nya 3 D-kanal. I samarbete med Sony och Imax räknar man med att snart kunna leverera de kostsamma 3-D-sändningarna dygnet runt. Men det dröjer innan 3-D når Sverige.

– 3 D kommer aldrig att slå så fullständigt att allt visas i formatet, här i Norden kommer det sannolikt att bli eventbaserade sändningar på bästa sändningstid. Jag tror ändå inte att någon orkar sitta med 3 D-glasögonen på hela tiden när man tittar på tv, säger John Honeycutt, ansvarig för bland annat Discovery Channels 3 D-satsning som börjar visas i Sverige i begränsad form som tidigast under 2011.

Trots att den nya tekniken innebär dyra inspelningar vill Discovery anpassa flera av sina populäraste produktioner till 3 D.– 3 D förutsätter en fundamentalt annan typ av produktion. Det går att omvandla 2 D till 3 D i efterhand, men det blir sällan särskilt bra, vi fokuserar i stället på riktigt 3 D som filmats i formatet redan från början i produktionen. Det är mycket dyrare, vissa program kommer att kosta dubbelt så mycket som om vi hade filmat dem i 2 D, men vi har bara en chans att imponera på tittarna och vi tänker inte missa den, säger Honeycutt.

Tv kräver lättare 3 D-kameror

Tidigare har 3-D filmats med två hopmonterade kameror vars linser tillsammans skapar en 3-D-effekt.

Tekniken som används i storfilmsproduk­tioner är ofta tung och otymplig, och i små dokumentärfilmsteam kan man inte hantera 100-kiloskamerorna.– För oss handlar det om att vara flexibel och att kunna fånga ögonblicket när det inträffar. Vi har byggt hela vår visuella stil på små handhållna kameror, och det krävs att kameratillverkarna kommer att kunna leverera den typen av utrustning även för 3-D-inspelningar, säger John Honeycutt på Discovery Channel.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Agebro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro