ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige har fått läslust

Johan Kellman Larsson · 27 Sep 2012
Uppdaterad 25 Okt 2012

Foto: Lotta Bergseth


Ut med trivseltjocka poliskommisarier – in med petting och sexslavar? E L James porriga snackisroman 50 nyanser av honom” bereder väg för en ny litterär våg av snusk.

klar

Artikellänk är kopierad

Litteraturkritikern Isabelle Ståhl skrev nyligen en artikel i Nöjesguiden med rubriken ”S&M är den nya kriminalromanen”. Hon tror att framgången med böckerna bottnar i att det efter många år av en omfattande deckarvåg, nu finns ett sug från både läsare och förlag att hitta något nytt. 

– Vid det här laget torde väl stora delar av skärgårdspopulationen vara avverkad efter att b-deckarnas mördare haft sin framfart. Ingen skräms längre av ännu en barnslaktare i landsbygdsmiljö, nu riktar sig det kollektiva medvetandets rädslor mot klimatförändringar och sjukdomsepidemier som inte ens en alkoholiserad, trivseltjock poliskommissarie kan råda bot på, säger Isabelle Ståhl.  

Många tror att EL James ”50 nyanser av honom” kommer bli – efter Bibeln – världens mest sålda bok genom alla tider. E-boksförsäljningen har redan slagit alla rekord; i Sverige överstiger den digitala försäljningen redan Zlatans biografi. 

– En orsak till framgången är att på 2000-talet kan kvinnor läsa den här sortens litteratur i smyg, eftersom de läser på sina IPads och Kindles, sade E L James agent Valerie Hoskins till New York Times i våras. 

En annan del av förklaringen till den osannolika framgången är att E L James lyckats göra stora delar av den läsande samtiden smällkåt.

– Vår försäljning av vibratorer har skjutit i höjden tack vare ”50 nyanser av honom”, kommenterade Ethan Imboden, grundare av ”Jimmyjane” som gör designade sexleksaker, om hur E L James bok påverkat affärerna.   

”50 nyanser av honom” har hittills sålt i 40 miljoner exemplar. Detta trots att boken beskrivits som ”pervers kiosklitteratur”, ”onanibränsle” och anklagats för att sprida en unken och reaktionär kvinnobild. Vissa tidningar har, för att illustrera den låga kvaliteten, roat sig med att räkna hur många gånger den kvinnliga huvudkaraktären himlar med ögonen (73) eller biter sig i läppen (30). Bakgrunden till framgången, enligt litteraturkritikern Isabelle Ståhl: Sex är fortfarande vår tids främsta försäljningsargument.

– Ändå är det nästan bara Harlequinförfattarna som vågar skriva om det ur förstapersonsperspektiv, och ”bra porr” anses vara en självmotsägelse. Det vore kul om någon begåvad författare kunde skriva något på samma tema som ”50 nyanser av honom”. De stora förlagen brukar tyvärr vilja städa undan allt för ingående sexskildringar och ersätta dem med miljöbeskrivningar innan boken kommer ut, säger Isabelle Ståhl.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro