ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige har fått sitt första dödsfall

Fredrik Hansson · 1 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Staffan Sylvan, smittskyddsläkare, Ulf Hansson, chefsläkare, Björn Ragnarsson, biträdande sjukhuschef, och Kåre Bondesson, mikrobiolog, levererade ett första utlåtande om proverna från den man som avlidit i Uppsalatrakten med influensasymtom.

Staffan Sylvan, smittskyddsläkare, Ulf Hansson, chefsläkare, Björn Ragnarsson, biträdande sjukhuschef, och Kåre Bondesson, mikrobiolog, levererade ett första utlåtande om proverna från den man som avlidit i Uppsalatrakten med influensasymtom. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Nu är svininfluensan här på allvar. I går kväll bekräftades Sveriges första dödsfall i den fruktade smittan i Uppsalatrakten. Mannen, som var i 40-årsåldern, insjuknade förra söndagen och avled i sitt hem i fredags med influensaliknande symtom. – Han hade ont i halsen, allmän sjukdomskänsla, ont i kroppen, och 39–40 graders feber, säger Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektören på Akademiska sjukhuset i Uppsala till Aftonbladet.Trots detta uppsökte mannen aldrig sjukhus utan nöjde sig med att konsultera sjukvårdsupplysningen. Under fredagen var han så pass pigg att han kunde vara uppe och titta på tv men sedan blev det snabbt värre. På bara några timmar blev mannen avsevärt sämre och under natten tillkallades ambulans. När de väl kom fram hade mannen redan avlidit.– Det var ett hastigt insjuknande, säger Ulf Hanson, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset till Expressen.Det är ännu inte klart om influensan varit den enda orsaken till mannens död då han enligt sjukhusledningen tillhör en speciell riskgrupp. – Man kan säga att det fanns andra riskfaktorer som kan ha bidragit till att mannen avled. Det kan ha varit en kombination av saker. Av sekretesskäl och av hänsyn till familjen vill vi inte berätta vad, säger chefsläkare Ulf Hanson till TT i går kväll.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro