ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige i botten på donationer

TT · 30 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige är nästan sämst i Europa på organdonationer. En ny kartläggning ger en fingervisning om hur mycket bättre vi kan bli. Inte så mycket bättre alls, faktiskt.
Sverige är nästan sämst i Europa på organdonationer. En ny kartläggning ger en fingervisning om hur mycket bättre vi kan bli. Inte så mycket bättre alls, faktiskt.Foto: SCANPIX

Sverige är nästan sämst i Europa på organdonationer. En ny kartläggning ger en fingervisning om hur mycket bättre vi kan bli. Inte så mycket bättre alls, faktiskt.

– Man har alltid pratat om att Sverige skulle ha mellan 250 och 300 möjliga donatorer varje år. Men donationsunderlaget är kanske lite mindre än vad vi har trott. Vi kanske inte kommer upp i mer än 200 per år, säger Åsa Welin på Donationsrådet. I dag donerar cirka 130 personer sina organ varje år. Det är nästan alltid fråga om personer som har legat i respirator med svåra hjärnskador - hjärnblödning exempelvis - och som har dödförklarats trots bibehållen andning och cirkulation i kroppen.OrganbristEn undersökning bland landets intensivvårdsavdelningar visar, enligt preliminära resultat, att bristen på organ förmodligen kommer att hålla i sig. Detta även om sjukvården gör sitt yttersta för att förhindra att organ begravs i lägen när de hade kunnat förlänga en annan människas liv.– Men eftersom antalet möjliga donatorer antagligen är mindre än vi trott är det ännu viktigare att varje möjlighet till donation verkligen utnyttjas, säger Åsa Welin. Dels måste sjukvården skapa rutiner kring organdonation, dels måste fler svenskar göra sin yttersta vilja i avseendet känd, anser Welin.– De som vill donera sina organ efter döden, och de som inte vill för den delen, kan anmäla sig till donationsregistret eller prata med sina anhöriga. Bra intensivvårdViljan att donera organ är generellt sett högre i Sverige än i övriga Europa. Samtidigt är antalet donatorer per invånare lägre, de forna östländerna undantagna. Under 2007 donerade 137 svenskar organ efter sin död. Det är nästan samma siffra som 2006, då den högsta på 15 år, men sett i ett europeiskt perspektiv är den föga imponerande. Här transplanteras bara 15,1 organ per miljoner invånare, vilket kan jämföras med exempelvis 20,6 i Finland och 33,8 i Spanien, som är i särklass Europaledande.Sverige kommer inte upp i den nivån ens om sjukvården skulle skapa sig mönsterrutiner, få fler intensivvårdsplatser och mer tid för att prata med anhöriga. Orsaken är i grunden positiv: Svensk sjukvård är bra på att rädda liv.I mars presenterar Donationsrådet den slutgiltiga kartläggningen av antalet möjliga donatorer.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro