ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige i världstoppen – när det kommer till ledighet

TT · 3 Jan 2015
Uppdaterad 3 Jan 2015
På tisdag är det dags för ännu en röd och ledig dag. 

På tisdag är det dags för ännu en röd och ledig dag. 


klar

Artikellänk är kopierad

Sverige är ett av världens rikaste länder. Och vi är ett av de ledigaste.  Bara ett fåtal länder har fler helgdagar som ger ledigt från jobbet.

Jämförelser av arbetstid i olika länder är komplicerat. Vissa länder har lagstadgad arbetstid, andra kollektivavtal och ytterligare andra har individuella avtal eller inga regler alls. Inte heller jämförelser av antalet helgdagar är alldeles enkelt. Vissa röda dagar, som till exempel första maj i Sverige, flyttar sig i kalendern och ger extra ledigt vissa år, men inte andra.

Trots svårigheterna gör det amerikanska konsultföretaget Mercer en lista över antalet ledighetsdagar, semestern oräknad, i olika länder. Syftet är att personalavdelningar på multinationella företag ska kunna ge rättvisa förmåner, trots lokala skillnader.

I Europa toppas ledighetsligan av Finland med 15 lediga dagar. Sverige har, enligt Mercers sätt att räkna, elva lediga dagar och hamnar på delad fjärdeplats i Europa och delad åttondeplats i världen. Till de elva ska läggas midsommarafton, julafton och nyårsafton som inte är röda dagar, men ändå hävdvunna ledighetsdagar.

Allra flest lediga dagar har Indien och Colombia, 18 dagar. Mexiko hamnar med sina sju dagar sist i Mercers liga.

Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro