ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige inrättar organ för klimatsäkert bistånd

TT · 24 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige inrättar en internationell kommission för att klimatsäkra biståndet till de fattiga länderna.Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterar det svenska initiativet på måndagens klimattoppmöte i New York.

– Vårt och andras bistånd riskerar att sättas ur spel av klimatförändringarna, förklarar statsministern i Dagens Nyheter. Den internationella kommissionen ska ledas av biståndsminister Gunilla Carlsson. Forskare och representanter för både givar- och mottagarländer ingår, och kommissionen får ett sekretariat i Stockholm med en budget på 10- 15 miljoner kronor. Arbetet börjar i höst och ska vara klart när Sverige tar över ordförandeskapet i EU 2009.Reinfeldt informerar under måndagen FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon om initiativet, som får namnet The Commission on Climate Change and Development.Ban har sett till att generalförsamlingens årliga session inleds med en dags klimatdebatt. Det blir ett avstamp inför klimatmötet på Bali i december.Och den svenske statsministern låter positiv inför måndagens toppmöte.– Att ett 70-tal statschefer samlas i New York för att diskutera klimatfrågor binder en enorm energi och väcker ett ökat intresse i deras hemländer, sade han vid ett möte på söndagskvällen med svensk press. Uppslutningen innebär ett starkt stöd för att processen är FN-ledd.

Nu gäller det att trycka på inför Bali. Det är viktigt att få fler länder på banan mot bindande åtgärder. Kinesiskt intresseFrämst handlar det om att denna gång få med både Kina och USA, enligt Reinfeldt. Från Kina märker han ett starkt stigande intresse för att hitta en mer klimatvänlig politik, inte minst tack vare de kinesiska delegationer som gör studiebesök i Sverige.Och mötena med guvernör Arnold Schwarzenegger och Al Gore har fått honom att inse dels hur mycket av amerikanska miljöframsteg som sker på delstatsnivå och dels hur viktigt det är för USA att inte känna sig styrt utifrån.– Jag är positiv till att amerikanarna och president Bush själv nu har klivit in i klimatfrågan, sade Fredrik Reinfeldt apropå det möte som USA:s regering kallat världens 16 rikaste länder till i Washington i veckan. -Vi ska se vad de åstadkommer. Men det är viktigt vem som kommer efter George Bush som president i början av 2009. Skatteväxling och grön kapitalismReinfeldt talade sig varm för såväl grön skatteväxling som "grön kapitalism" - etanoltankställen, miljöcertifikat, utsläppsrätter och andra ekonomiska styrmedel. Han tänker använda sin talartid under FN-mötet till att berätta om hur Sverige lyckats kombinera tillväxt med minskade växthusgasutsläpp.– Det är viktigt att trycka på att det är möjligt, för det är något som annars ifrågasätts. Klimatåtaganden uppfattas ofta i fattiga länder som den rika världens sätt att dämpa deras ekonomiska tillväxt.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro