ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige kan bli värdland för fredssamtal

Annica Ögren · 1 Nov 2018
Uppdaterad 1 Nov 2018
Det är ännu oklart exakt vilket datum som fredssamtalen om Jemen kommer äga rum.

Det är ännu oklart exakt vilket datum som fredssamtalen om Jemen kommer äga rum. Foto: IBL Bildbyrå


Sverige har fått en förfrågan från FN att stå värd för fredssamtal mellan de stridande parterna i konflikten i Jemen. Samtidigt uppmanar USA den saudiledda koalitionen och Houti-rebellerna till eldupphör, för att samtalen ska kunna inledas.

klar

Artikellänk är kopierad

– Om 30 dagar vill vi se parterna runt fredsförhandlingsbordet. Vi kan samla alla i Sverige för att få slut på kriget. Det är den enda lösningen, säger James Mattis, utrikesminister USA, under en presskonferens.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström bekräftar FN:s förfrågan för Ekot.

– Ja, det stämmer att vi har fått en fråga från FN om vi skulle kunna vara en plats där FN:s sändebud förhoppningsvis kan samla parterna i konflikten. Vi ska komma ihåg att det här är för närvarande den största humanitära kris vi har i världen.

Världens största humanitära kris

Tidigare i augusti rapporterade FN om attacker från koalitionen som ska ha begåtts mot skolor och bröllop i Jemen. Så sent som i förra veckan varnade även FN för att landet i dag befinner sig på gränsen till hungersnöd. Ett stopp på kriget är därför nödvändigt för civilbefolkningens överlevnad.

– Vi måste jobba för en fredsinsats här och vi kan inte säga att vi ska göra det någon gång i framtiden. Vi måste göra det inom de närmsta 30 dagarna, säger James Mattis, enligt CBS News.

pil
Kriget i Jemen

är nu inne på sitt fjärde år, och är världens värsta humanitära kris.

På grund av kriget i Jemen är över 80 procent av befolkningen – det vill säga över 22 miljoner människor – i akut behov av humanitär hjälp och skydd.

Konflikten började under arabiska våren då landets president störtades och ersattes av en ny. Men trots det förvärrades situationen, separatistgrupper bildades och stridigheter utbröt.

USA har under många år utfört bombningar i landet – utan att förklara krig mot Jemen – och främst för att slå ut grupperingar som Al-Qaida och IS.

I mars 2015 invaderade Saudiarabien Jemen och mot de så kallade Houti-rebellerna med fäste i norra delarna a landet.

I konflikten har det skapats två stora block som nu står mot varandra: Saudiarabien (som är sunni-styrt) allierade med USA står på ena sidan – och Houti-rebellerna (som är shia-styrt) som får stöd av Iran och där med Ryssland, på andra sidan.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro