ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige kontantfritt 2028?

Mia Odeh · 3 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Om tjugo år kan vi ha använt vår sista sedel, men en avveckling är inte helt oproblematisk. Alla måste ha tillgång till elektroniska alternativ - överallt.

Om tjugo år kan vi ha använt vår sista sedel, men en avveckling är inte helt oproblematisk. Alla måste ha tillgång till elektroniska alternativ - överallt. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

E-HANDEL. Det faktum att svenskarna är bäst i världen på att sköta bankärenden över internet har bidragit till att Svensk Kassaservice slår igen. Tack vare den tekniska utvecklingen dyker allt fler betalningsalternativ upp.

Övergången till det kontantlösa samhället är enligt en del experter bara en tidsfråga, men hur kommer det att se ut? Så här svarar Metro Tekniks expertpanel.

Peter Siljerud.
Peter Siljerud.

Experterna om ett samhälle utan pengar

Peter Siljerud, Framtidsstrateg, Kairos Future

Vad krävs tekniskt för att avskaffa kontanter?– Jag såg NFC-tekniken demonstreras för fem år sedan. Nu verkar det hända, men implementeringen kan ta sin tid. En förutsättning för att det ska fungera är att kreditkortsbolagen står bakom.Vad är fördelarna med ett kontantlöst samhälle?– För branschen är det att man slipper hantera kontanter och den minskade rånrisk det skulle innebära. Ur konsumentens synvinkel blir det smidigare att se över sina inköp.Vad är nackdelarna med ett kontantlöst samhälle?– Det traditionella värdet i att ha sedlar och mynt. Och det tar väldigt lång tid innan alla system ställer om, till exempel parkeringsautomater. Ett parallellt system med kontanter behövs ganska länge.Hur påverkas handeln med svarta pengar om kontanter avskaffas?– Kontanthantering är en del av nyckeln till handeln med svarta pengar och skattefusk, men teknikutvecklingen ger ju helt nya möjligheter till andra former av bedrägerier.Hur påverkas den enskildes integritet?– Det ger möjligheter för handeln att till exempel anpassa lagernivåer och kartlägga köpbeteenden både med eller mot kundens vilja och det kan upplevas integritetskränkande. Det är ett tveeggat svärd.När kommer Sverige att vara fritt från kontanter?– Det är en lång process, bara övergången kommer säkert att ta mellan fem och tio år. Men om 20 år kanske vi har använt vår sista sedel, det är inte helt omöjligt.

Pär Ström.
Pär Ström.

Pär Ström, integritetsombudsman, Den nya välfärden

Vad krävs tekniskt för att avskaffa kontanter? – Det är ju inte tekniskt omöjligt, men det krävs för det första en lösning som blir väldigt standardiserad och som omfattas av alla. Dessutom måste alla ledande banker och statsmakten stå bakom. Vad är fördelarna med ett kontantlöst samhälle? – Massor. Det är till exempel besvärligt för konsumenterna och det är kostnadskrävande för handeln att hantera dem. Sparade kostnader för samhället att slippa trycka sedlar och mynt. Vad är nackdelarna med ett kontantlöst samhälle? – Påverkan på integriteten är en gigantisk nackdel. Det blir omöjligt att köpa en tidning utan att lämna ett elektroniskt fotspår, det är bara en tidsfråga innan alla blir intresserade av dem. Kontanter är ett viktigt integritetsskydd. Hur påverkas handeln med svarta pengar om kontanter avskaffas? – De som håller på med det kan finna vägar runt det. Genom byteshandel till exempel. Hantverkare kan kräv en 42-tums-tv som betalning för en omkakling. Visst kan svarthandeln minska, frågan är till vilket pris. Hur påverkas den enskildes integritet? – Det blir lättare att spåra och kartlägga folks liv. Det legala bruket är jag mest rädd för. De som sitter på databaserna är människor de också, de kan bli nyfikna och missbruka infor-mation, det händer redan nu. När kommer Sverige att vara fritt från kontanter? – Det finns inga konkreta tecken på en avveckling just nu. Det ligger nog ganska långt fram i tiden, kanske 20 till 30 år, men jag hoppas att det inte blir så. Sammanfattningsvis anser jag att det kontantlösa samhället vore en total integritetskatastrof. 

Leif Trogen.
Leif Trogen.

Leif Trogen, chef för Finansiell infrastruktur, Svenska Bankföreningen

Vad krävs tekniskt för att avskaffa kontanter? – Egentligen inget, det är en lagstiftningsfråga då kontanter enligt lag är ett accepterat betalningsinstrument. Det är ju bara att stänga alla uttagsmöjligheter. Så rent tekniskt är det en mindre frågeställning.Vad är fördelarna med ett kontantlöst samhälle? – Rånrisken är en stor faktor. Kontanter ligger ju alltid lösa i plånboken, och det går inte att säkerställa vem som äger dem. Pengar på ett bankkonto däremot är ju bara innehavarens medel och ingen annans. Vad är nackdelarna med ett kontantlöst samhälle? – Jag har lite svårt att se nackdelar, givet att alla medborgare har åtkomst till ett elektroniskt betalningssätt. Den tekniska utvecklingen måste kolla på nya produkter och tjänster, som mobila betalningslösningar. Hur påverkas handeln med svarta pengar om kontanter avskaffas? – I dag är den svarta marknaden väldigt kontantintensiv, så den kommer säkert att påverkas, men den söker säkert nya vägar. Hur påverkas den enskildes integritet? – Det handlar om konsumenters attityd och förhållningssätt. Integritet finns ju lagstiftat om medel i banksystemet. All in-formation är ju skyddad och får bara lämnas ut vid myndighetsingripanden. När kommer Sverige att vara fritt från kontanter? – De kommer aldrig att avskaffas om det inte görs genom lagstiftning. Vi ser en utplaning av kontanthantering, men ett avskaffande kommer inte att ske av sig självt. Vi har samma mängd bankomatuttag idag som för tio år sedan samtidigt som de elektroniska transaktionerna har ökat kraftigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro