ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige kräver koll av flodvågspengar

Stockholm TT · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Pengarna skulle använts till identifiering av tsunamins offer annandag jul 2004, men givarländerna misstänker att så mycket som 60 procent gått till resor och diverse andra kostnader. Nu kräver de en granskning av vad som hänt med pengarna.

"Det kan ha förekommit missbruk av medel som våra respektive regeringar lämnat för att hjälpa till med katastrofoffrens identifiering", står det i brevet som undertecknats av ambassadörerna från Sverige, Storbritannien, Finland, Tyskland, Frankrike , Nederländerna och USA.

Men polisen slår ifrån sig. Chefen för identifieringscentret säger att polisen också varit orolig för att pengarna använts fel, men skyller på utländska kommittéer som hade hand om bidragen fram till i maj i år. Nu begär polisen i sin tur en utredning av hur pengarna har handhafts av kommittéerna.

De sista av de 410 oidentifierade offren för flodvågen i Thailand begravdes i början av december.

Experter har sparat DNA-prov från samtliga, varför de som begravs kan grävas upp igen om släktingar vill hämta dem.

Dessutom finns kvarlevorna efter 103 människor i kylrum även i fortsättningen. De är identifierade men släktingar har inte hämtat dem.

Av de 543 svenskar som anmäldes saknade efter katastrofen är 528 identifierat avlidna.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro