ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige leder klimatkampen

Caroline Engvall · 7 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Företag kan rädda miljön

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är hisnande att vårt företag kan ändra lite på den globala energiförsörjningen, säger Joakim Byström, som driver solfångarföretaget Arontis. Till vänster Johan Nilsson.
– Det är hisnande att vårt företag kan ändra lite på den globala energiförsörjningen, säger Joakim Byström, som driver solfångarföretaget Arontis. Till vänster Johan Nilsson.Foto: Sofie Wiklund

Sverige ligger i framkant när det gäller nya miljö­-sparande företag. Världsnaturfonden har listat tolv svenska företag som kan minska koldi­oxidutsläppen i världen med upp till sex gånger Sveriges årliga utsläpp.En av de svenska klimatkreatörerna är Joakim Byström, vd för företaget Arontis. De producerar solfångare som genererar både el och värme med koncentrerat solljus. Hans företagsidé startade som ett hobbyprojekt 2002, efter att Joakim hade jobbat i familjens företag i tjugo år och kände att det var dags att göra något annat.

– Vi var ett gäng entusiaster som träffades på helgerna och byggde reflektorer som kunde fokusera solljus på små solceller, säger Joakim Byström.

I dag är hobbyn verklighet, och företagsidén kan bland annat göra att de knappa två miljarder människor som inte har elnät i dag får elektricitet direkt från solcellerna på sina hustak, och slipper bygga stora kraftverk.

– Vi har alltid fått bra respons, människor är mycket positiva och förstår att solenergi på lång sikt kommer att bli den dominerande energikällan globalt. Det är hisnande att vårt företag faktiskt kan ändra lite på den globala energiförsörjningen, säger Joakim Byström.

Så blir du din egen klimatentreprenör

Stefan Henningsson, klimatkoordinator på Världsnatur-fonden, tipsar:

– För att bli klimatentreprenör går man den vanliga vägen genom innovationssystemet, till exempel till det lokala Almikontoret eller Nyföretagarcentrum. Man kan också söka ett Nutek-bidrag eller gå till Energimyndigheten.

– Sveriges miljöteknikråd Swentec har också i uppdrag att driva fram svensk miljöteknik. – Man måste knacka på många dörrar för att komma fram i Sverige.

Vill du rädda klimatet?

Här är de nya klimatföretagen:

Air to Air - har skapat en ny typ av passiv värmeväxlare som jämnar ut temperaturen och luftfuktigheten i ett hus.

Arontis - producerar solfångare som genererar både el och värme med koncentrerat solljus.

Capital Cooling Europe - återanvänder lokala temperaturskillnader, exempelvis i sjöar, som energikälla till fjärrkylanläggningar.

Ecoera - har utvecklat pelletstillverkning och förbränning så att biologiskt restmaterial från exempelvis jordbruket, som annars bara skulle bli avfall, kan ersätta fossila bränslen.

Morphic Technologies - har utvecklat ett sätt att tillverka mer effektiva bränsleceller med högre kvalitet, som i längden sparar fossila bränslen.

NordIQ - jobbar med intelligenta värmesystem som trimmar de system som redan finns i ett hus utan att man behöver byta ut saker i husets konstruktion.

Parans Solar Lightning - jobbar med fiberoptik kan ersätta elektrisk belysning.

Picoterm - har tagit fram emot metod för att med hjälp av värme och ljud förbättra motorer.

Rehact - kombinerar system för luftkonditionering, kyla och värme så att hus slipper ha tre separata anläggningar.

SkyCab - har utvecklat förarlösa spårvagnar som ger ett miljövänligt komplement till bussar och tåg i storstäder.

SvenskRökgasenergi - utvinner energi ur avgaser från pelletsförbränning och minskar därmed behovet av fossilt bränsle.

Vertical Wind - har tagit fram en kostnadseffektiv design av vindturbin som utnyttjar vindkraften bättre.

(Dessa svenska företag är hämtade från WWF:s klimatentreprenörlista)

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro