ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige mot sjätte raka segern – så blir de klara för VM

Filip Häggberg · 12 Jun 2018
Uppdaterad 12 Jun 2018
Stina Blackstenius och Nilla Fischer firar under Sveriges seger mot Kroatien i torsdags. I kväll siktar de på tre nya poäng.

Stina Blackstenius och Nilla Fischer firar under Sveriges seger mot Kroatien i torsdags. I kväll siktar de på tre nya poäng. Foto: Tommy Holl/IBL


Damlandslaget har stormat genom VM-kvalet och har efter fem matcher bara segrar och 18-1 i målskillnad. Vid vinst mot Ukraina i kväll är avancemanget nära – här är förutsättningarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige har snittat nästan fyra mål per match och bara släppt in totalt ett. Med tre matcher kvar av VM-kvalet har fotbollslandslaget satt sig i ett utmärkt läge att kvalificera sig för mästerskapet i Frankrike nästa sommar.

Peter Gerhardssons landslag leder sin VM-kvalgrupp med maximala 15 poäng och +17 i målskillnad. Laget med störst chans att hota Sverige om förstaplatsen är tvåan Danmark som står på 12 poäng och +11 i målskillnad.

Nyckelmatch mot Danmark

Sverige och Danmark möts i den sista omgången av VM-kvalet, och det är en match som kan bli direkt avgörande. Förutsatt att Sverige vinner sina två återstående matcher fram till mötet med grannlandet, och att Danmark gör detsamma, kan svenskorna till och med ha råd att förlora.

Sverige skulle inför matchen fortfarande vara tre poäng före Danmark och skulle behålla förstaplatsen vid förlust så länge målskillnaden fortfarande är bättre än danskornas.

Ett skräckscenario för svensk del är förlust mot Ukraina i kväll och i den näst sista omgången. Då skulle Ukraina i teorin kunna lägga beslag på förstaplatsen.

Minst tvåa vid oavgjort eller seger

Gruppsegraren kvalificerar sig för VM direkt medan de fyra bästa grupptvåorna gör upp om en VM-plats.

Om Sverige undviker förlust mot Ukraina i kväll är det klart att laget kommer minst tvåa i kvalgruppen.

Kvällens match har avspark 18.00 och visas i TV12.

pil
Sveriges matcher i VM-kvalet

19 september 2017: Kroatien-Sverige 0-2

10 oktober 2017: Sverige-Danmark 3-0 (Danmark lämnade walk over på grund av en spelarstrejk)

24 oktober 2017: Sverige-Ungern 5-0

5 april 2018: Ungern-Sverige 1-4

7 juni 2018: Sverige-Kroatien 4-0

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro