ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige pekas ut som NSA:s hemliga nyckelpartner

Frida Sundkvist · 5 Sep 2013
Uppdaterad 9 Sep 2013
Sverige pekas ut som NSA:s hemliga nyckelpartner

Sverige pekas ut som NSA:s hemliga nyckelpartner Foto: Scanpix


Den amerikanska avlyssningsskandalen ser ut att vara på väg mot svenska FRA. I en kommitté i Europaparlamentet anklagas FRA för vara NSA:s hemliga samarbetspartner i EU.

klar

Artikellänk är kopierad

På fredagsmorgonen var uttalade sig EU-minister Birgitta Ohlsson om Metros avslöjande i SVT:s morgonsoffa.  Vid lunchtid på fredagen uttalade sig statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens. Detaljer kring hur Sverige samarbetat med USA om spaning är hemligstämplade, säger Reinfeldt, enligt Expressen. – Jag känner inte till de här detaljerna, det var en nyhet för mig. Jag tycker absolut inte att det är bra. Jag har också varit engagerad i integritetsfrågorna och öppenhetsfrågorna i Sverige och jag tror att alla länder inklusive Sverige, EU och USA... det har gått för långt!, sa hon till SVT Gomorron.

– Jag vet inte i detalj hur det gått till, säger han på Expressens fråga om USA fått spana i de baltiska kablarna. 

Statsministern manar samtidigt till lugn. 

– Vi har kontrollmekanismer som skyddar den personliga integriteten … människor vill känna trygghet om natten när de går och lägger sig.

I början av juli i år begränsade Sverige tillsammans med just Storbritannien de andra EU-ländernas möjligheter att ställa kritiska frågor till USA:s president Barack Obama om avlyssningen. Flera utrikesministrar i EU ska ha kontaktat utrikesminister Carl Bildt, men han vägrade att ändra sig i frågan. Därmed blev det heller inga kritiska frågor om USA:s övervakning. 

Journalisten Duncan Campbell.
Journalisten Duncan Campbell.
klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro