ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige sexigast i världen - för företag

Stockholm Jenny Sköld · 4 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FAKTA: De mest attraktiva länderna enligt Florida

1. Sverige 2. Japan 3. Finland 4. USA 5. Schweiz 6. Danmark 7. Island 8. Nederländerna 9. Norge 10. Tyskland.

Det fanns en tid då svenskarna var bortskämda med att bo i ett land som toppade alla listor - över BNP, välfärd, jämställdhet och annat – en bild av Sverige som falnat på senare år. Men nu verkar det som Sverige klättrar uppåt på rankinglistorna igen.

I boken "The Flight of Creative Class" har den amerikanska författaren Richard Florida uppfunnit ett index för att mäta länders nivå av det som affärslivet attraheras av - kreativitet, teknologi och flexibilitet. De tio länder som intar topp tio på listan är i tur och ordning: Sverige, Japan, Finland, USA, Schweiz, Danmark, Island, Nederländerna Norge och Tyskland.

Samtidigt skriver den amerikanska börsanalytikern Carl Delfeld en artikel i den amerikanska affärstidningen Forbes som hyllar det svenska företagsklimatet. Delfed beskriver Sverige som ett land med rika naturtillgångar och välutbildade medborgare. Han nämner landets budgetöverskott i kombination med den nya regeringens planer att sälja ut upp till 47 företag till privata sektorn, som en stor konkurrensfördel för Sverige. "Detta och Sveriges fiskala disciplin, starka hantverkstradition och rikliga naturtillgångar spär på landet dragningskraft på marknaden", skriver han. I sommar leder han en lyxresa till Stockholm och Köpenhamn för att besöka företag som Ericsson och Volvo, börsen i Stockholm och Köpenhamn. Information om investeringsmöjligheterna i Sverige och Danmark ingår i respaketet.

Den svenska ekonomen Klas Eklund bekräftar bilden av ett Sverige på frammarch.

– Sverige befinner sig i styrkeposition som är helt omvänd mot för 10 år sedan – arbetslösheten minskar, jobben kommer i snabb takt, köpkraften stiger, vi har ett överskott i statsbudgeten och låg inflation.

Men han betonar att bilden inte är entydig.

– När de internationella rankinglistorna görs är det storföretagen som syns. Samtidigt har Sverige dåliga villkor för småföretagare och det är det som hörs mest i den svenska debatten. Dessutom har vi ett skattesystem som gör det svårt att behålla folk som lockas hit från utlandet.

Metros kolumnist Johan Staël von Holstein skrev i sin kolumn nyligen att vi kommer att få se allt fler artiklar om att Sverige är på gång igen.

– Vi har en otrolig potential med en duktig befolkning som hittills har bromsats av jantelag och socialdemokratiskt förtryck. Men det har aldrig sett så bra ut som nu.

JEnny Sköld

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro