ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige spelar åttondelsfinal – här är herrarnas alla tidigare VM

Filip Häggberg · 30 Jun 2018
Uppdaterad 30 Jun 2018
1958, 1994 och 2002. Tre av tidigare världsmästerskap för Sveriges herrar. "Nacka" Skoglund, Tomas Brolin och Henrik Larsson på bilderna.

1958, 1994 och 2002. Tre av tidigare världsmästerskap för Sveriges herrar. "Nacka" Skoglund, Tomas Brolin och Henrik Larsson på bilderna. Foto: GHT/IBL/Getty Images


På tisdag spelar Sverige åttondelsfinal mot Schweiz. En stor framgång, men långt ifrån historisk. Vi bjuder på en nostalgiresa – här är herrlandslagets samtliga elva VM-turneringar i historien.

klar

Artikellänk är kopierad

1934, Italien – ut i kvartsfinal

Sverige bojkottade VM i Uruguay 1930 med anledningen att det inte spelades i Europa. Fyra år senare reste man till Italien och spelade sitt första världsmästerskap. Väl där besegrades bland annat Argentina, men Tyskland blev för svåra i kvartsfinalen. Sven Jonasson blev bästa svenska målskytt med två mål.

1938, Frankrike – fjärdeplats

Sverige skulle ha mött Österrike i den inledande matchen, men de drog sig ur innan turneringen ens startade. Det svenska laget kunde tack vare det avancera till kvartsfinal, där Kuba besegrades med hela 8-0. Förlust mot Ungern i semifinalen ledde till en bronsmatch mot Brasilien. Även den förlorade Sverige. En seger på tre matcher (och nio insläppta mål) gav alltså en fjärdeplats i turneringen.

1950, Brasilien – första medaljen

Första mästerskapet efter andra världskriget – och första gången VM inte spelades i cupform. Sverige vann bara två av fem matcher, men det räckte till en tredjeplats i den andra gruppspelsomgången vilket innebar ett brons. Stig Sundqvist, Bror Mellberg och Calle Palmér gjorde målen i den avgörande segern mot Spanien.

Sveriges Lennart ”Nacka” Skoglund mot en västtysk försvarare i VM 1958.
Sveriges Lennart ”Nacka” Skoglund mot en västtysk försvarare i VM 1958.Foto: GHT/IBL

1958, Sverige – succé på hemmaplan

För första gången spelades VM med ett gruppspel följt av ett slutspel. Sverige vann sin grupp och slog sedan ut Sovjetunionen och Västtyskland på vägen till VM-finalen på Råsunda i Solna. Där ställdes svenskarna, med bland annat Kurt Hamrin i laget, mot Pelés Brasilien. Sverige föll i finalen med 2-5.

1970, Mexiko – ut i gruppspelet

Sverige var tillbaka efter att ha missat två raka VM för första gången. Och det blev ingen ny succé, utan Blågult slutade trea i en tuff grupp med Italien, Israel och Uruguay – trots seger mot sydamerikanerna. Ove Grahn och Tom Turesson gjorde Sveriges två mål i turneringen. Vinnaren av Sveriges grupp, Italien, gick hela vägen till final där det blev förlust mot Brasilien.

1974, Västtyskland – knapp medaljmiss

Det var något stort på gång i det svenska laget. Ronnie Hellström var en världsmålvakt och anfallaren Ralf Edström sågs som en supertalang. Det räckte långt, Sverige tog sig vidare från den första gruppspelsomgången och missade sedan medaljmatch med ynka två poäng. Hellström togs ut i världslaget.

1978, Argentina – första fiaskot

Förhoppningarna på det svenska laget var stora efter ett bra mästerskap fyra år tidigare – nu skulle man gå för medaljerna. Men det blev precis tvärtom. Sverige tog bara en poäng i det första gruppspelet om kom sist bakom Spanien, Brasilien och Österrike. Enda poängen kom mot Brasilien, som senare spelade hem bronset i turneringen. Mot både Spanien och Österrike blev det förlust med 0-1.

Tomas Brolin och hans Sverige förlorade tre raka matcher i Italien-VM 1990.
Tomas Brolin och hans Sverige förlorade tre raka matcher i Italien-VM 1990.Foto: Getty Images

1990, Italien – andra fiaskot

Efter en VM-frånvaro i tolv år var det återigen ett förväntansfullt svenskt folk som följde sitt landslag. Men nej, det gick inte den här gången heller. Sverige fick stryk med 1-2 i samtliga tre gruppspelsmatcher och kom sist i gruppen och förbundskapten Olle Nordin lämnade sitt jobb.

1994, USA – Tog världen med storm

En semifinal i hemma-EM två år tidigare hade gett hoppet tillbaka efter fiaskot 1990. Och Sverige, med stjärnor som Tomas Brolin, Martin Dahlin och Kennet Andersson, levererade. Obesegrade fram till semifinalen blev det förlust mot Brasilien, men Sverige kom tillbaka och krossade Bulgarien i bronsmatchen.

Henrik Larsson gjorde tre mål för Blågult i VM 2002.
Henrik Larsson gjorde tre mål för Blågult i VM 2002.Foto: Getty Images

2002, Japan/Sydkorea – Svenssons stolpträff

Dödens grupp med England, Argentina och Nigeria. Det spelade ingen roll, Sverige kom etta efter två kryss och en seger. Anders Svensson, som gjorde sitt klassiska frisparksmål i 1-1-matchen mot Argentina, var sedan en stolpträff ifrån att skicka Sverige till kvartsfinal. Men Senegal avgjorde, Sverige åkte ut.

2006, Tyskland – ”Super swedes” misslyckades

Sverige var uppsnackat som en outsider att ta hem hela VM. Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic gick under namnet ”Super swedes” och skulle bära laget. Men Zlatan var halvskadad och Larsson underpresterade. Värdnationen Tyskland krossade Sverige i åttondelsfinalen.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro