ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige tar över hela piratjakten

Patrick Ekstrand · 18 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Militären övar i Karlskronas skärgård innför Operation Atalanta i Somalia.

Militären övar i Karlskronas skärgård innför Operation Atalanta i Somalia. Foto: Johan Lundahl/Försvarsmaket/CombatCamera


klar

Artikellänk är kopierad

 Riksdagen ska fatta beslutet: svenskar leder piratjakten. Marinens största fartyg skickas till Somalia  2 000 europeiska soldater i styrkan.– Som planen ser ut just nu kommer vi att ta över ledningsansvaret i april nästa år. Det krävs ett regerings- eller riksdagsbeslut i det här avseendet också, och det kommer ju, säger överbefälhavare Sverker Göransson till TV 4 Nyheterna och Politikerbloggen.Försvarsminister Sten Tolgfors (M) bekräftar för Metro att Sverige med största sannolikhet ska leda piratjakten. Detta efter ett besök på EU Navfor-högkvarteret utanför London. Nu hoppas han att en bred majoritet ställer sig bakom propositionen när riksdagen ska ta ställning efter årsskiftet.– Det här är en insats som jag tror att alla partier stöder eftersom den har en så uppenbar inriktning på humanitära transporter.Planen är att  ett 40-tal svenskar ska leda operationen från Sveriges största krigsfartyg, HMS Carls-krona. Ombord kommer ytterligare omkring 100 svens­kar att finnas.Sten Tolgfors avfärdar spekulationerna om att Gripenplan kommer att sättas in.– Det behövs snarare långsamma plan med lång räckvidd, säger han och an­tyder att det kan bli aktuellt att skicka sådana till området.I oktober 2000 omkom 17 amerikanska sjömän i en attack mot USS Cole i Aden, men försvarsministern tror inte att uppdraget är särskilt farligt då pirater drar sig för att attackera örlogsfartyg med betydligt tyngre beväpning än de har.– Men risken att något händer finns alltid.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro