ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige tar rygg på dansk cleantech

Anders Frick · 9 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Nordiska företag ska nätverka i Silicon Valley

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är bra att kunna träffa entreprenörer som vi kan ha i ägarkretsen, säger Ashkan Pouya, VD på Diamorph, som tillverkar ett stenhårt keramiskt material (lilla bilden).
– Det är bra att kunna träffa entreprenörer som vi kan ha i ägarkretsen, säger Ashkan Pouya, VD på Diamorph, som tillverkar ett stenhårt keramiskt material (lilla bilden).Foto: Anders Frick

Nordiska miljö- och energiteknikföretag ska kopplas ihop med entreprenörer i Silicon Valley. De fem nordiska länderna och Estland ska göra gemensam sak och skapa nya nätverk för framtida tillväxt inom cleantech. Startskottet är konferensen Nordic Green i Silicon Valley i slutet av månaden. Huvudarrangör är Innovation Center Denmark i Palo Alto, tillsammans med det amerikanska forskningsinstitutet SRI och nyhets- och nätverkssajten AlwaysOn.

Till Nordic Green hoppas arrangörerna få företagsledare från Norden och Estland. Från Sverige har två företag hittills anmält sig: TranSic, som tillverkar transistorer av kiselkarbid, samt Diamorph, som producerar ett stenhårt keramiskt material.

Syftet med evenemanget är att skapa partnerskap med entreprenörer i Silicon Valley. Tidigare har Innovation Center Denmark arrangerat liknande evenemang, men då enbart för danska företag. – Här i Kiseldalen betyder nätverk allt. Vi brukar arrangera nätverksträffar ett par gånger i månaden, säger Peter Winarsky, projektledare på Innovation Center Denmark.För några år sedan antog Danmark en ny strategi om att låta landets ekonomi bli mer innovations- och kunskapsbaserad. Myndigheterna har som mål att Danmark år 2016 ska tillhöra världens ledande kunskapsbaserade ekonomier.

Ett led i detta är att dra igång innovationscenter på strategiska platser i världen. Centret i Palo Alto är det första av sitt slag, nyligen öppnades även ett i Shanghai i Kina och snart kommer ytterligare ett i München. – Om ett danskt företag är intresserad av den nordamerikanska marknaden så är Silicon Valley den bästa utgångspunkten, säger Peter Winarsky.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro