ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Sverige tvåa på bärplockarnas svarta lista"

Patrick Ekstrand · 14 Jul 2013
Uppdaterad 14 Jul 2013

Polisen rustar för ännu ett år med utländska bärplockare som lockats hit med löfte om att tjäna pengar – och tvingas åka hem tomhänta. Enligt Aftonbladet ligger Sverige högt på en lista över länder där bärplockarna får problem.

klar

Artikellänk är kopierad

Bärplockare i skogen strax söder om Mehedeby i Tierps kommun i norra Uppland.
Bärplockare i skogen strax söder om Mehedeby i Tierps kommun i norra Uppland.Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

–  Sverige ligger tvåa på vår svarta lista över länder där thailändska gästarbetare har stora problem. Israel toppar och Libyen är trea, säger Patchanee Kumnak, projektledare på organisationen TLC, Thai Labour Campaign, som tar tillvara thailändska arbetares rättigheter, till Aftonbladet.

– Utan tvekan är det här en form av trafficking, människohandel. Arbetskraften utnyttjas under slavliknande förhållanden av personer som tjänar pengar på verksamheten, säger Patchanee Kumnak till tidningen.

På polisen rustar man nu för bärplockarsäsongen som börjar i dagarna.

– I år sätter polisen extra fokus på människohandelsbrott i de områden där flest bärplockare befinner sig, säger Per Englund på Rikskriminalpolisen, till Metro.

Genom att samarbeta med bland annat berörda kommuner hoppas polisen minska risken att sysslolösa bärplockare hamnar i provisoriska tältläger – eller att de tar sig till Stockholm i förhoppningen att deras ambassader ombesörjer hemresa.

Polispersonal i yttre tjänst i de berörda områdena, bland annat kring Gävle, har också utbildats i hur man ska hantera liknande händelser.

Det kan handla om människohandel när utländska medborgare som kommer till Sverige för att plocka bär inte får den lön som de har blivit utlovade.

Det säger Torstein Norman, chef för Rikskriminalpolisens kriminalunderrättelsetjänst.

– Så länge de lockas hit på felaktiga grunder så är de utnyttjade.

Han vill inte säga att alla som blir utan lön har fallit offer för människohandel – det är olika från fall till fall och det krävs en fällande dom för att slå fast att det handlar om människohandel.

– Men det förekommer och det är ett allvarligt problem.

Normans och hans kollegers jobb är att analysera underrättelseinformation för att kunna förvarna polismyndigheter i län med många bärplockare om att något kan vara på gång.

Kriminalunderrättelsetjänsten samarbetar med olika myndigheter i Sverige, bland annat med Tullverket, men även med de internationella polisorganen Europol och Interpol.

Det finns även svenskar på plats ute i världen som jobbar med kriminalunderrättelser.

– Vi har utstationerade sambandsmän via Polis- och tullsamverkan i Norden (PTN).

Sambandsmännen arbetar i olika delar av Europa, men även i resten av världen, och de använder sig av öppna källor, enligt Norman.

– Det är inget konstigt, vi har inga hemliga agenter, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro