ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sverige under attack i midsommarens storfilm

Natalie Demirian · 19 Jun 2018
Uppdaterad 19 Jun 2018
En scen ur filmen med en sprängd Västerbron, och Christoffer Nordenrot i rollen som Alex.

En scen ur filmen med en sprängd Västerbron, och Christoffer Nordenrot i rollen som Alex. Foto: Crazy Pictures


Flyglarmet går, el– och mobilnätet slås ut och landmärke efter landmärke sprängs i luften. Mitt under självaste midsommarhelgen hamnar Sverige under en mystisk attack i den nya svenska katastroffilmen Den blomstertid nu kommer”. "Fiktionen har blivit verklighet längs vägen", säger huvudrollsinnehavaren Christoffer Nordenrot.

klar

Artikellänk är kopierad

Det började med en Kickstarter-kampanj för att se om det fanns ett intresse för en svensk katastroffilm. Tre år senare, och med en budget på 18,5 miljoner kronor, är ”Den blomstertid nu kommer” äntligen här.

Filmen grundar sig i frågan; Vad skulle man göra ifall det otänkbara händer i Sverige?

Det otänkbara i det här fallet är att Sverige hamnar under en attack. Samtidigt tvingas Alex (Christoffer Nordenrot) tillbaka till sin östgötska barndomsby. Där finns hans pappa, som han har en dålig relation till, och hans ungdomskärlek, Anna. Kampen för överlevnad börjar.

Lisa Henni och Jesper Barkelius i sina roller som Alexs ungdomskärlek Anna och Alexs pappa. Foto: Crazy Pictures
Lisa Henni och Jesper Barkelius i sina roller som Alexs ungdomskärlek Anna och Alexs pappa. Foto: Crazy Pictures

Idén kom till 2010

– Vi har hållit på med den här filmen så länge nu. Det är ett tema som någonstans har blivit mer och mer aktuellt med tiden, säger Albin Pettersson, en av filmskaparna i filmkollektivet Crazy Pictures som ligger bakom filmen, till Metro efter att vi har fått se en förhandsvisning av filmen i Stockholm.

Christoffer Nordenrot, som utöver att spela huvudrollen även är en av manusförfattarna, håller med.

– Det började som ren fiktion, men sedan har det blivit en skrämmande verklighet ju närmare vi har kommit. Idén kom från Crazy Pictures 2010. Då var det något helt otänkbart och någonting spännande att se i Sverige, tänkte vi. Och nu när man ser trailern där till exempel Västerbron är sprängd så har det kommit reaktioner om att det är obehagligt på ett helt annat sätt än vad det var tänkt från början. Fiktionen har blivit verklighet längs vägen.

Fem månader på sig att gå ner 20 kilo

Christoffer Nordenrot gör sin roll som Alex i två åldrar och blev tvungen att göra en viktresa inför inspelningarna. Han skulle gå ner i vikt till den yngre delen och gå upp i vikt till när han skulle spela den vuxne Alex.

– Inspelningarna svängde, från början sa vi att vi skulle börja med den äldre delen, så jag hade gått upp mycket i vikt, upp till 83 kilo, det är mycket för att vara jag. Sedan bestämdes det att vi skulle börja med den yngre delen i stället, så jag fick fem månader på mig att banta ner 20 kg.

Något han lyckades med, på ett osunt sätt.

– Jag powerwalkade och käkade knäckebröd. Sedan hade jag tre månader på mig att träna upp mig igen till den äldre delen.

Christoffer Nordenrot under inspelningarna.
Christoffer Nordenrot under inspelningarna.

Crazy Pictures är ett filmkollektiv från Norrköping som träffades under gymnasietiden och som har gjorts sig kända genom kortfilmer på Youtube, bland annat serien ”Poesi för fiskar”, där Christoffer Nordenrot och Magnus Sundberg, som också gör en roll i filmen, spelar huvudrollerna.

När de satte upp Kickstarter-kampanjen 2015 hade de ingen aning om hur det skulle gå.

– Vi satte ett mål på 300 000 kronor. Vi fick in det på 23 timmar, tror jag. I slutändan hade vi fått in nästan 800 000 kronor. Det blev en dundersuccé och folk var jättepeppade, säger Albin Pettersson.

Därefter lyckades de även få en hel del annan, mer traditionell, finansiering.

Crazy Pictures-gänget, Albin Pettersson längst ut till höger.
Crazy Pictures-gänget, Albin Pettersson längst ut till höger.

Fler katastrofproduktioner

”Den blomstertid nu kommer” är inte den enda produktionen med katastrof-i-Norden-tema som har kommit ut i år. Den dansk-svenska Netflix-serien ”The rain” är inne på grundtanke.

– Vi har inget med ”The rain” att göra, det är två idéer som skapats helt parallellt, men som ändå berör vissa gemensamma detaljer. På något sätt har det blivit aktuellt just nu och det är ett sammanträffande och tillfällighet att de grejerna blev klara just i år, för de har säkert också jobbat i många år med sina projekt. Jag tycker inte att det skadar oss någonting, säger Albin Pettersson.

Även broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skickades ut till närmare 4,8 miljoner svenskar förra månaden.

– Man hade nästan kunnat tro att det var vi som hade sponsrat den, säger Christoffer Nordenrot och skrattar.

LÄS MER
Alba August om nya Netflix-serien ”The rain”: ”Surrealistiskt”

Filmen kan uppfattas som politisk, hur tänker ni kring det?

– Ämnet i sig, att filmen handlar om Sverige under attack, blir ju lätt politiskt. Allt från internationell politik till försvarspolitik. Men vi har egentligen försökt att undvika det politiska så mycket vi kan. Filmen i sig handlar om människor, du och jag, som är mitt i det här kaoset, och vi får följa karaktärerna, säger Albin Pettersson.

Slutligen, vad kan biopubliken förvänta sig?

– Jag tycker att de kan vänta sig en spännande, suggestiv och mystisk thriller, säger Albin Pettersson.

– En härlig bioupplevelse som är svensk, men som ändå kanske är lite osvensk, säger Christoffer Nordenrot.

Se trailern här:

pil
”Den blomstertid nu kommer”

Regi: Crazy Pictures

Skådespelare: Christoffer Nordenrot, Lisa Henni, Jesper Barkselius, Pia Halvorsen.

Premiär: 20 juni 2018.

Längd: 2 timmar och 9 minuter.

Åldersgräns: 15 år.

Inspelningsdagar: 106 dagar (ännu fler om man räknar med kompletteringsdagar).

”Vi har velat lägga mycket tid på alla detaljer och göra det så bra vi bara kan. Och det har varit en del komplicerade scener, som man förstår när man ser filmen”, säger Albin Pettersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro