ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige utvisar journalister till “helvetet

Johan Nylander · 14 Feb 2013
Uppdaterad 14 Feb 2013

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen lade ner stora resurser på att rädda de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson från fängelset i Etiopien. Nu anklagas Sverige för att utvisa journalister till Etiopien, skriver Dagens Nyheter.

– Sverige hämtade hem sina journalister från Etiopien. Men vi skickas tillbaka till helvetet, säger Thedros Arega, en etiopisk journalist som riskerar att fängslas i sitt hemland, till DN.

Vid ett besök i Stockholm larmade Reportrar utan gränsers internationella generalsekreterare Christophe Deloire igår om att Sverige utvisar journalister till Etiopien.

– Utifrån ett mänskligt perspektiv verkar det väldigt ologiskt att Sverige lägger ned massor av arbete på att få hem svenska journalister som är fängslade samtidigt som man utvisar asylsökande journalister till Etiopien, säger han till DN.

Han framhåller att organisationen har ett stort nätverk av oberoende källor som bekräftat hotbilden mot femton utvisningshotade journalister i Sverige.

Det har gått ett halvår sedan Martin Schibbye och Johan Persson benådades från fängelset i Etiopien där de satt fjorton månader.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro