ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverige världens tredje minst religiösa land

Tomas Lundin · 14 Apr 2015
Uppdaterad 14 Apr 2015
Medlemmar av Klara Kyrka under en korsvandring i slasket på långfredagen. Allt färre svenskar är såhär engagerade i sitt samfund – men räknar ändå med att det finns där i glädje och sorg.

Medlemmar av Klara Kyrka under en korsvandring i slasket på långfredagen. Allt färre svenskar är såhär engagerade i sitt samfund – men räknar ändå med att det finns där i glädje och sorg. Foto: TT/arkiv


Sverige är det land efter Kina och Japan där minst andel kallar sig religiösa, visar en ny global rapport. Men vi vill gärna ha kyrkan. Man ser kyrkan lite som ett försäkringsbolag”, säger religionssociologen Anders Sjöborg.

klar

Artikellänk är kopierad

I en ny rapport från Win/Gallup International Association rankas Thailand, Armenien och Bangladesh som de mest religiösa länderna i världen. Nästan nio av tio ser sig själva som troende här. I den absoluta botten hittar vi Kina, Japan – och Sverige. Bara var femte svensk har svarat ja på frågan om du ser dig själv som religiös.

Enligt religionssociologen Anders Sjöborg vid Uppsala universitet är det vanligt att Sverige och våra skandinaviska grannar hamnar högt i den här typen av mätningar, men att bilden ofta är lite förenklad. Länder som haft en protestantisk tradition har visserligen visat sig vara mer benägna att sekulariseras, men det måste inte betyda att religionen försvinner. Sjöborg talar om ett nordiskt sätt av vara religiös där man tycker att kyrkan är viktig vid glädje och sorg men inte identifierar sig med religionen i sig. Två av tre är fortfarande ändå skrivna och betalar avgift till samfund.

– Man ser kyrkan lite som ett försäkringsbolag och förväntar sig att den ska besöka sjuka och gamla och göra en massa bra saker som man själv inte orkar med. Förväntningarna handlar både om frågor om tro och att hantera plötsliga kriser och katastrofer.

Snarare än att bekänna oss till en religion eller kalla oss själva för ateister är det vanligt att vi vill tro på vårt eget sätt. Vilket lustigt nog blivit en trosriktning i sig.

– Många som tror på sitt personliga sätt tror på ungefär samma sätt, säger Anders Sjöborg.

När alla är sitt eget tempel kan det vara svårt för samfunden att bli den samlande punkten, men Anders Sjöborg tycker inte att det går att tala om en kris för kyrkan.

– Egentligen inte. I viss mening är det en utmaning eftersom det behövs medlemmar för att gå runt. De som tror på sitt personliga sätt vill ibland gå till kyrkan och då måste någon betala. Men det är ingen kris på så sätt att ingen går i kyrkan, i någon mening går lika många men de som går går mindre ofta. Globalt är det än mer tydligt att det inte är någon kris för religionen. Två av tre människor kallar sig själva religiösa och antalet ökar i takt med världens befolkning.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro