ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverigedemokrat klädde ut sig till Hitler: "En kul grej"

Åsa Larsson · 26 Sep 2014
Uppdaterad 26 Sep 2014

En nyinvald sverigedemokrat i Avesta har på sin Facebook-sida lagt ut en bild av sig själv heilande i Hitler-kostym, bild på ett våldtäktsoffer som inte vill vara med i främlingsfientlig propaganda och hyllat "lasermannen".

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Sjökvists inlägg på Facebook.
Ola Sjökvists inlägg på Facebook.Foto: Skärmdump/Interasistmen

I Avesta hade Sverigedemokraterna bara tre namn på valsedeln, men partiet fick fler mandat och Ola Sjökvist kryssades in med fem personröster.

Till Avesta Tidning säger han att han tycker att det är bra att SD gör upp med sitt förflutna. I hans eget förflutna finns tre uppmärksammade Facebook-inlägg.

Det första är ett foto från 2010 där Sjökvist är utklädd till Hitler och heilar.

– Det var bara en maskerad som en tjejkompis hade. Det var mest en kul grej, säger Ola Sjökvist till tidningen.

På hans Facebooksida hittades även ett inlägg från 2010 där han säger: "Go lasermannen äkta hatrik". Ola Sjökvist kan inte påminna sig om att han skrivit det, men säger att det är möjligt.

– Jag och min bror har ganska konstig humor. Vi skämtar om precis allting.

Dagen därpå meddelar han Avesta Tidning att statusuppdateringen har med ett dataspel att göra.

Sjökvist har även spritt en bild på ett våldtäktsoffer som infogats i en rasistisk propagandabild med texten ”Invandringen berikar Sverige ... ... så vänj dig Svennehora!”. Kvinnan på bilden har uttryckligen sagt att hon inte vill användas i främlingsfientliga kampanjer.

Ola Sjökvist har tagit ner alla inläggen från sin Facebook-sida.

– Som politiker och förtroendevald är det viktigt att man tänker på hur man kommunicerar och på vilket sätt man företräder partiet, säger Henrik Vinge, pressekreterare på Sverigedemokraterna.

– Det man ska tänka på är också att Sverige till allra största del består av fritidspolitiker, som inte egentligen är politiker till vardags utan gör det här på sin fritid, och då kan det finnas exttra skäl att på olika sätt utbilda och lyfta de här frågorna hur man gör när man representerar ett parti. Det är ett långsiktigt arbete för oss.

Metro har sökt Ola Sjökvist och även distriktsordföranden i Dalarna, Jenny Nordahl, som meddelar att hon kommer att sitta i möte hela dagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro