ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverigedemokrater i varannan kommun

Stockholm TT · 28 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På torsdagen stod det klart att framgångarna för partiet sedan förra valet varit extrema. Då var partiet representerat i bara ett 30-tal kommuner. I dag får de plats i 141 kommuner med ett eller flera mandat.

Inget av de drygt hundra partierna i gruppen "övriga" nådde tillnärmelsevis sådana framgångar.

Sverigedemokraternas största lyft skedde i Landskrona där partiet fick över 22 procent av rösterna och tolv mandat i kommunfullmäktige. En sd-fullmäktigeledamot hoppade dock av efter ett fullmäktigemöte redan på torsdagen.

Sverigedemokraterna vann platser i nästintill samtliga kommuner i Skåne men har spridda mandat också norröver i till exempel Gällivare, Sundsvall och Söderhamn.

Risken är dock stor att flera stolar kommer att stå tomma då personer, som varken kandiderat till kommunfullmäktige eller varit med i Sverigedemokraterna, har valts in för partiet i flera av kommunerna.

Moderaterna är dock den största vinnaren totalt sett i kommunalvalet. Plus över 600 mandat för moderaternas del. Övriga etablerade riksdagspartier hörde till förlorarna.

I landstingsvalet tar Sverigedemokraterna 16 mandat. Även här gör moderaterna ett kanonval med cirka 100 fler mandat i landstingen än i förra valet.

Övriga riksdagspartier förlorade mandat i landstingen utom miljöpartiet.

Även nybildade Vrinnevilistan tar sig in i landstinget med 12 mandat och får spela vågmästare mellan vänsterblocket och allianspartierna i Östergötland.

I flera landsting kommer troligen förhandlingar att krävas innan läget klarnar. Även i Region Skåne är läget oklart, eftersom Sverigedemokraterna blivit vågmästare mellan blocken med 10 mandat.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro