ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverigemokraternas nya film skapar debatt

Metro · 7 Mar 2012
Uppdaterad 7 Mar 2012

I en kampanjfilm på nätet hävdar Sverigedemokraternas kvinnoförbund att det så kallade hedersvåldet tystas ned i samhället.

klar

Artikellänk är kopierad

Filmen, släppt lagom till den internationella kvinnodagen, visar hur en ung invandrarkvinna utsätts för en utdragen misshandel, av allt att döma av sina föräldrar och andra släktingar.

Våldsscenerna avslutas med att en blond, ljushyllt kvinna torkar upp blod från golvet med en trasa - och budskapet från speakern om att de som "hyllar allt från andra länder" har "blod på sina egna händer".

– SD försöker kidnappa jämställdhetsfrågan, precis som de försökt kidnappa andra frågor förut. Det är bara det att när man tittar på deras egen politik så är det den mest rasistiska, homofoba och antifeministiska som finns i Sveriges riksdag, säger Gudrun Schyman, ledamot av styrelsen i Feministiskt Initiativ, som flera gånger debatterat så kallat hedersvåld med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Enligt Therese Borg, pressansvarig hos SD, är syftet med filmen att lyfta fram det man tycker är det största jämställdhetsproblemet i Sverige.

– Vi tycker att man tystar debatten och inte gör så mycket åt de här, säger hon.

Vad bör göras då? – Vi håller på att ta fram ett åtgärdsprogram, men det är inte klart ännu.

Ni ömmar tydligen för kvinnor som är utsatta för den här typen av våld. Betyder de att ni är öppna för att de ska beviljas asyl i Sverige?– En förstahandslösning är att ta hand om alla de som redan har uppehållstillstånd, samtidigt som vi måste försöka hindra att det här fortsätter ute i världen. Det är inte en bra lösning att hela världen ska flytta till Sverige för att undkomma förtryck.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro