ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sverigepremiär för lilla hajpade Asus EeePC

Jonas Ryberg · 3 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

3 globar av 3
3 globar av 3

SVERIGEDEUBUTANT. Den är liten, plastig och har redan sålt i över en miljon exemplar. Asus EeePC är vid sidan av Iphone den mest hajpade elektronikprylen det senaste året. Nu har den kommit till Sverige.EeePC bygger på samma grundteknik som Intels Classmate, en bärbar pc gjord för skolbarn i fattiga länder. Även EeePC är designad med små människor och små plånböcker i tankarna. Med en vikt på under ett kilo och ett tangentbord som knappast rymmer fingrarna hos en vuxen man hamnar EeePC:n någonstans mellan en handator och en vanlig laptop.

För att göra det enkelt för linuxovana, och kanske datorovana över huvudtaget, har konstruktörerna bakom EeePC lagt ett skal med snabbknappar för lätt åtkomst till de flesta vanliga program. Med i paketet av program finns ordbehandlaren Open Office, Skype (som efter en uppdatering också fungerar med den inbyggda webbkameran), Pidgin för att chatta, Mozilla Thunderbird för att läsa E-post och Firefox för surf.Att få vårt testexemplar att snacka med det trådlösa nätverket visade sig enklare sagt än gjort. Och så fort felmeddelandena börjar ploppa upp på skärmen är all användarvänlighet som bortblåst. Som tur är har Eee:n en smart funktion för att återställa operativsystemet och vid nästa försök går det enklare att hitta en uppkoppling. Mer imponerande är hur lätt det är att koppla in redaktionens 3 G-modem. Stödet i senaste Linuxkärnan för Huaweis vanligaste modem gör att installationen är enklare än på både pc och Mac. Och tillsammans med en trådlös uppkoppling i det fria kommer datorn verkligen till sin rätt.

EeePC:n passar betydligt bättre i sommarpackningen än min vanliga MacBook-klump. Tyvärr får man offra en hel del ergonomi för det lilla formatet och det låga priset. Knappen på pekplattan är för plastig för att kännas bekväm. Tangenterna är för små för snabbskrift, men framför ställer den lilla skärmen och den låga upplösningen till problem vid bland annat webbsurfning. Många sajter kräver en hel del skrollande för att se allt.

Asus har redan tagit till sig av den kritiken och börjat sälja en modell med 9-tumsskärm som också har tillräckligt med pixlar för att härbärgera de flesta webbsidor. Den kommer dock inte till Sverige förrän senare i år så den som klarar sig utan mini-pc över sommaren gör nog klokt i att vänta.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro