ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sveriges anhörigregler är hårdast inom EU

Ida Gustafsson · 14 Mar 2016
Uppdaterad 14 Mar 2016
Flyktingar som kommit till Hyllie station i Skåne. (Bilden har inget samband med artikeln)

Flyktingar som kommit till Hyllie station i Skåne. (Bilden har inget samband med artikeln) Foto: TT


Flera länder i EU har skärpt sina regler för anhöriginvandring. När de svenska restriktiva reglerna träder i kraft i maj blir de tuffast inom EU, rapporterar Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i höstas som regeringen förklarade att asylnivån skulle sänkas till miniminivån inom EU. Enligt de nya reglerna är det bara de som klassas som flyktingar enligt EU:s flyktingkonvention som har rätt att få återförenas med sina anhöriga. Inom EU ligger snittet på att 80 procent av alla som får uppehållstillstånd klassas som flyktingar, rapporterar Ekot. 

LÄS MER
Det här innebär de nya hårdare flyktingreglerna

Men enligt Ekots granskning är det få som beviljas flyktingstatus enligt FN:s regler i Sverige, bara tio procent av de syrier som fick uppehållstillstånd förra året klassades som flyktingar. Samma sak gäller flyktingar från Irak, där beviljades 50 procent irakier flyktingstatus, inom EU är det 90 procent. 

Vilket betyder att många familjer, som i stället klassas som ”skyddsbehövande” berövas rätten att återförenas med anhöriga. 

LÄS MER
Id-kontrollerna hävs tillfälligt – mitt under semestern

Det är de tuffaste anhörigreglerna inom EU. 

– Vi ser en spiral nedåt där inget land vill framstå som mer generöst och därför skärper reglerna i avskräckande syfte, säger Anne Bathily, vid den europeiska flyktingorganisationen ECRE till Ekot. 

De senaste månaderna har flera EU-länder skärpt sina krav genom att till exempel införa väntetider på 2-3 år eller skärpta försörjningskrav. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro