ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sveriges förband lämnar Mali tidigare än planerat – trots förvärrad situation i landet

Annica Ögren · 22 Apr 2018
Uppdaterad 23 Apr 2018
Sveriges underrättelseförband är på väg att lämna Mali.

Sveriges underrättelseförband är på väg att lämna Mali. Foto: Annica Ögren


I helgen samlades FN:s säkerhetsråd i Skåne – på dagordningen stod bland annat FN:s fredsbevarande insatser och hur de kan stabiliseras. Men Metro kan i dag berätta att Sverige redan nästa år tänker dra sig ur sitt största FN-åtagande, det militära underrättelseförbandet i Mali, långt innan det var tänkt. Detta i en tid då situationen bara blivit värre, enligt experter Metro talat med.

klar

Artikellänk är kopierad

Den svenska insatsen i Mali har kostat Sverige mellan 800 och 900 miljoner kronor – varje år.

Om det är väl spenderade pengar råder det nu delade meningar kring.

Enligt dokument som skickats mellan Försvarsmakten och Försvarsdepartementet, som Metro tagit del av, framgår att Sveriges underrättelseförband i FN-insatsen i Mali (MINUSMA) kommer att lämna landet.

– Vi klarar inte längre av att finansiera ett självständigt bidrag, säger överstelöjtnant Anders B. Svensson, på Ledningsstabens inriktningsavdelning, Försvarsmakten.

Det var i december förra året som Försvarsdepartementet lämnade en begäran om förslag på en så kallad ominriktning av Försvarsmaktens bidrag till den FN-ledda insatsen i Mali.

Sverige har deltagit i insatsen sedan 2014 med en styrka på cirka 250 soldater och har en egen camp i norra Mali, utanför staden Timbuktu.

I ärendet framgår det tydligt att regeringen vill påbörja en nedrustning det svenska förbandsbidraget för att sedan avslutas helt och håller år 2022.

Försvarsmakten har nu svarat att underrättelseförbandet i Timbuktu kommer läggas ned redan under 2019.

Enligt överstelöjtnant Anders B. Svensson är det en enkel kalkyl utifrån det ramverk som regeringen gett till försvaret.

– Med de ramar som angivits av Försvarsdepartementet så klarar vi inte av att finansiera ett självständigt bidrag med en egen camp, det räcker helt enkelt inte pengarna till.

I en rapport om insatsen från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) konstateras vidare att det svenska bidraget varit överkvalificerat och inte alls resulterat i vad man hoppats när det gäller FN:s hantering av de underrättelser som det svenska förbandet jobbat fram.

– Det som framkommit är att underrättelseproduktionen är för ambitiös i förhållande till vad FN klarar av att hantera, och får begränsad effekt på själva hanteringen att kunna absorbera och nyttja den effektivt, säger Karolina Gasinska, säkerhetspolitisk analytiker och ansvarig för Afrikastudier på FOI.

Gasinska menar dock samtidigt att det svenska bidraget haft mycket positiv effekt i rollen som en klassisk ”peacekeeper”, med hög närvaro bland befolkningen och anses väldigt professionella i sin roll.

I en konflikt där befolkningen utgör en måltavla, har den svenska närvaron i Timbuktu varit av avgörande karaktär. I takt med att säkerhetsläget i Mali dessutom förvärrats betydligt under de senaste åren, innebär Sveriges nedrustning av personal en oroväckande status för Malis befolkning.

De mindre resurserna gör att den svenska campen, Camp Nobel, kommer att behöva stängas ned helt.

Men med det sagt är det inte omöjligt att annan militär personal fortsatt kommer befinna sig i Mali, enligt B. Svensson.

– Om vi ska vara kvar i Mali måste vi göra något annat än ett ISR-förband som det nu kallas. Vi kommer väl ha råd med något sorts bidrag med de pengar vi fått, men vi har svårt att driva en egen camp, säger han.

Metro har sökt utrikesminister Margot Wallström för kommentar.

pil
Mali – detta har hänt

Minoritetsgruppen tuaregerna, allierade med terrorgruppen Al-Qaida i Islamiska Maghreb (AQIM), ockuperade  under 2012 de tre största städerna i norra Mali. Strikta sharia-lagar infördes och de vill skapa en självständig stat in inkluderar delar av Mali, vid namn Azawad.

År 2013 skickade Frankrike 2 500 marksoldater i landet som tillsammans med den maliska armén drev ut islamisterna från städerna i norra Mali. Ett fredsavtal skrevs och Frankrike drog tillbaka sina trupper.

I juni samma år beslutade FN att skicka fredsbevarande trupper till Mali under uppdragsnamnet United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA). Uppdraget är bidra till stabilitet och skydda civila, samt att stötta den politiska processen och det humanitära biståndet.2014 beslutade Sveriges regering att skicka 250 svenska soldater till Mali som en del av MINUSMA.

Attackerna mot FN-personalen har sedan starten ökat och antalet dödade fredsbevarare har gjort insatsen till en av FN:s blodigaste i dess historia.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro