ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sveriges första bitcoin-automat har öppnat

Patrick Ekstrand · 9 Dec 2013
Uppdaterad 10 Dec 2013

Nu är det möjligt att köpa den virtuella valutan bitcoin i en automat i Stockholm. Automaten, som står på Hilton vid Slussen, öppnade på måndagskvällen och på gatan utanför kunde man köpa mat och dryck med bitcoins.

klar

Artikellänk är kopierad

David Sonnek, chef för SEB Venture, var den första som fick prova på att sätta in pengar i utbyte mot bitcoins.  Frank Schuil, vd på Safello, övervakade.
David Sonnek, chef för SEB Venture, var den första som fick prova på att sätta in pengar i utbyte mot bitcoins.  Frank Schuil, vd på Safello, övervakade.Foto: Urban Brådhe

Bakom maskinen står företaget Safello som handlar med valutan.

– Vi vill överbrygga gapet mellan bitcoin-världen och den traditionella finanssektorn. Jag tror att en sådan här automat kan göra det, säger vd:n Frank Schuil.

Samtidigt finns det de som är tveksamma till bitcoinens framtid. Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, ser bitcoinen som en protest och ett sätt att väcka debatt kring hur olika valutor styrs av riksbanker och olika länders finanspolitik.

Han befarar att valutan är en dagslända eftersom allt för få kommer att använda sig av den.

– Värdet varierar fruktansvärt mycket. Det är en spännande valuta, men folk vill inte ha spänning när det gäller deras pengar. De vill ha trygghet.

Samtidigt dyker nya virtuella valutor upp, vilket tyder på att intresset ökar – men Hemberg anser att det också ökar osäkerheten.

– Det kommer att bli ett slagsmål mellan virtuella valutor och det är otroligt svårt att veta vart det tar vägen.

Schuil håller med om att det finns en osäkerhet, men tror att bitcoin kommer att stå sig då den är störst och kom först och därför har "first mover advantage".

Safello tjänar på sina affärer genom att ta ut en växlingsavgift – som i dag bokförs i svenska kronor.

Växelkursen rör sig fortfarande mycket, så vi bokför huvuddelen av transaktionerna i svenska kronor. Men vi tror att kursen kommer att stabiliseras i långa loppet.

LÄS MER 

Handla på kafé med virtuell valuta

Här kan du handla med bitcoin i Sverige

Tyskland erkänner valutan bitcoin

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro