ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sveriges helomvändning om USA – älskade Obama, avskyr Trump

Linnea Bergman · 27 Jun 2017
Uppdaterad 27 Jun 2017
Svenskarna hade högt förtroende för Obama men har lågt förtroende för Trump.

Svenskarna hade högt förtroende för Obama men har lågt förtroende för Trump. Foto: Grafik: Metro


Sverige är det land där gapet i förtroendet mellan Barack Obama och Donald Trump är som störst. Det visar en ny undersökning med 37 deltagande länder.

klar

Artikellänk är kopierad

I undersökningen från opinionsinstitutet Pew Research Center tillfrågades människor i 37 länder om sin syn på USA och USA:s ledning. Där kunde man se att bilden av USA på många håll blivit sämre efter att Donald Trump tillträtt. 

Medianförtroendet för Donald Trumps sätt att sköta världspolitiken låg bara på 22 procent, jämfört med 64 procent som kände förtroende för Barack Obamas utrikespolitiska arbete.

Sverige står ut som landet där skillnaden i förtroende mellan presidenterna är som störst. Här hade hela 93 procent förtroende för Barack Obamas sätt att sköta utrikespolitiska frågor i slutet av hans tid som president. Samma siffra för Donald Trump i början av hans tid som president ligger på bara 10 procent. En skillnad på 83 procentenheter. Närmast oss i listan kommer Österrike, Tyskland, Sydkorea och Frankrike som även de uppvisar stora skillnader i förtroende mellan de bägge presidenterna.

Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Nordamerikainstitutet i Uppsala, blir inte förvånad över siffrorna.

– Svensk mediebevakning av USA är bland den mest intensiva i världen och i huvudsak har Trump speglats väldigt negativt här. Svenskar har generellt dessutom en mer närliggande ideologisk hållning med demokratiska partiet och värderingar som allmänt stod mer nära Obamas idéer och sätt att agera internationellt, säger hon. 

I de länder där förtroendet för USA:s president dalat mest har även bilden av USA generellt fått sig en kraftigare törn. Frida Stranne menar att bilden av USA har varit ganska naiv tidigare i Sverige, och att den redan har börjat nyanserats något.

– Vilket i så fall är bra. USA är inte New York eller Los Angeles utan ett komplext land med en befolkning vars värderingar i stora delar står ganska långt från de svenska och det är bra om vi blir lite mer medvetna om det och lite mer kritiska. Allt som kommer från USA är inte bra men vi har varit ganska naiva i vår relation. Det är alltid sunt med nyanser, säger hon.

Endast två av länderna i undersökningen, Ryssland och Israel, har en mer positiv bild av Trumps agerande än av Obamas när det kommer till utrikespolitiska frågor.

I Sverige kunde man även se att det är fler män än kvinnor som har en positiv bild av USA, 54 procent av männen jämfört med 35 procent av kvinnorna.

quotation startMän är ju också mer positiva till Trump än kvinnor generellt vilket får genomslag också i relation till USA som land. Män är dessutom mer positiva till NATO och andra frågor som ofta förknippas med USA. Men svenska kvinnor som värnar jämställdhet har nog också dragit öron åt sig avseende Trumps attityd mot kvinnor och hans jargong generellt, säger Frida Stranne. quotation end

Hur svenskarna kommer att se på USA och dess ledning framöver beror av många faktorer, exempelvis hur länge Donald Trump sitter som president och hur han agerar i olika viktiga utrikespolitiska frågor, enligt Frida Stranne.

– Om han skadar handelsrelationerna eller agerar utrikespolitiskt på ett sätt som påverkar oss negativt så kommer bilden av USA givetvis att försämras ytterligare. Men våra relationer och utbyten är så etablerade att de tål ganska mycket och Trump sitter ju inte för evigt. Men mer kritiskt blir det nog om den politiska utvecklingen i USA står sig och polariseringen fortsätter även över till nästa president, säger hon. 

Över 40 400 personer i 37 länder deltog i undersökningen som genomfördes mellan den 16 februari och 8 maj.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro