ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sveriges osynligaste” forskning fram i ljuset

Aron Andersson · 28 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svensk IT- och miljöforskning är nästan osynlig. En ny kartläggning beställd av Vinnova ska leta upp forskningen som ska rädda miljön.– Vi har stark miljö- och IT-forskning och ligger på topp med e-handel och internetbanker, så vi har upplagd smash när det gäller att satsa på det, säger Peter Arnfalk som är forskare på Internationella miljöinstitutet vid Lunds universitet. Peter Arnfalk har ansvarat för arbetet med kartläggningen som han påpekar är långt ifrån fullständig, men ändå en representation av den forskning i landet som utreder hur IT kan ge miljövinster.– Vi har fått fram ett litet brottstycke av vad som pågår inom forskningen, kanske 10–20 procent. Den stora potentialen ligger i vinna-vinna-lösningarna som både ger ekonomiska och miljömässiga vinster.Av de cirka 100 forskningsprojekt som kartläggningen funnit anger över 60 procent att tillämpningspotentialen är hög eller mycket hög. – De stora tillämpningsområdena är sådant som berör transporter och effektivisering inom energisektorn. Stora besparingar kan också göras vid husskötsel, vatten, luft, ljus och värme, säger Peter Arnfalk.

42 procent menar att deras forskning handlar om att påverka attityder och beteenden hos personer. Det är en överraskande hög siffra om man tänker på att det gäller teknikorienterad forskning, menar Peter Arnfalk. Han tycker också att forskningen skulle tjäna på att synas bättre, inte bara inom Sverige, utan även internationellt.– Vi har frågat de stora europeiska frontfigurerna inom området. Man skulle kunna säga att Sverige finns representerat, men inte utmärker sig. Vi skulle kunna visa framfötterna mera.Varför är forskningen så svår att hitta?– Bidragsgivarna ligger inom andra områden, som transport eller tillverkning, även om forskningen faller inom IT och miljö. Men forskarna erkänner sig till de områden där det finns pengar

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro