ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sveriges övertid stjäl 114 000 jobb

Hanna Göransson · 24 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Piibe Palumaa, 28, medicintekniker, Sollentuna: – Ja, periodvis, när det blir nytt år så jobbar jag två lördagar i månaden övertid. Det blir inte för mycket eftersom det är så sällan och några nyanställningar behövs inte för den sakens skull.  

Piibe Palumaa, 28, medicintekniker, Sollentuna: – Ja, periodvis, när det blir nytt år så jobbar jag två lördagar i månaden övertid. Det blir inte för mycket eftersom det är så sällan och några nyanställningar behövs inte för den sakens skull.   Foto: Henry Lundholm


Unik undersökning: Svensken jobbar över mer än någonsin

klar

Artikellänk är kopierad

Svenskarna jobbar mer än någonsin. Övertiden hittills i år motsvarar 114 000 jobb.  –  I ett sådant här konjunkturläge brukar övertiden öka, säger Mats Essemyr, utredare på TCO.

Svenskarna arbetar i snitt 4,4 miljoner övertidstimmar i veckan. Det är lika mycket som 114 000 heltidsjobb. – Övertiden är konjunkturkänslig. Om konjunkturen håller i sig och vi nästan når full sysselsättning, då riskerar övertiden att skjuta i höjden, säger Mats Essemyr.

Men övertiden är inte jämnt fördelad över befolkningen. Män jobbar mer övertid än kvinnor och unga jobbar mer övertid än erfarna medarbetare. Industrin och IT-sektorn är överrepresenterade i statistiken. – Inom den privata tjänstesektorn är det oftare enskilda individer som arbetar övertid, inom industrin är det hela arbetslag, säger Mats Essemyr.

Nio av tio får betalt för sin övertid. – Övertiden betyder mycket för folks ekonomi, säger Mats Essemyr. Många vill arbeta övertid.

Borde det inte bli billigare att anställa fler i stället för att betala ut övertid?– Nej, det har visat sig att när konjunkturen och efterfrågan varierar över tid är det mer lönsamt att betala övertid än att anställa fler. 

Mattias Leandersson, 30, utbildare, Kristianstad:– Ja, i perioder men inte för tillfället och det blir inte för mycket. – Några nyanställningar finns det inte behov av.
Mattias Leandersson, 30, utbildare, Kristianstad:– Ja, i perioder men inte för tillfället och det blir inte för mycket. – Några nyanställningar finns det inte behov av.Foto: Henry Lundholm
Niko Fastman, 27, projektledare, Solna: – Ja absolut, ungefär tio timmar per vecka men det är inte för mycket, jag trivs med mina arbetsuppgifter. Jag klarar av jobbet galant men samtidigt måste företaget växa.
Niko Fastman, 27, projektledare, Solna: – Ja absolut, ungefär tio timmar per vecka men det är inte för mycket, jag trivs med mina arbetsuppgifter. Jag klarar av jobbet galant men samtidigt måste företaget växa.Foto: Henry Lundholm
Magnus Moström, 38, jurist, Stockholm:– Ja, det gör jag i perioder.– Ja och det gör de också.
Magnus Moström, 38, jurist, Stockholm:– Ja, det gör jag i perioder.– Ja och det gör de också.Foto: Henry Lundholm

Metrofrågan: Jobbar du mycket övertid? Bör företaget du arbetar på anställa fler?

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro