ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sveriges riksdag har hotats – alla partier informerade

Johan Wikén · 16 Nov 2015
Uppdaterad 18 Nov 2015
Det är oklart vad hotet bestod av.

Det är oklart vad hotet bestod av. Foto: TT


Ett hot har riktats mot Sveriges riksdag under måndagen, enligt ett meddelande som har skickats ut till alla riksdagspartier. Även statsminister Löfven och regeringskansliet har hotats.

klar

Artikellänk är kopierad

Hotet ska ha inkommit på måndagen – och går ut på att något ska hända den politiska makten på tisdagen.

– Vi på Säpo bland många andra har tagit emot ett mejl med ett hot under eftermiddagen. Vi tar alla anmälda hot på allvar undersöker om det är något att gå vidare med eller något att avfärdar, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo, till Aftonbladet.

Vem har mottagit hotet?

– Bland annat Säpo. Det har gått till Stockholmspoilsen med flera med formuleringar med hot mot riksdagen i morgon.

LÄS MER: Obama och Putin ska utplåna Islamiska staten – tillsammansÄven regeringskansliet har mottagit hotet.

– Jag kan bekräfta att det kommit in ett mejl med ett hot mot regeringskansliet i dag, säger Bodil Sundén, kommunikatör på regeringskansliet, till Aftonbladet.

LÄS MER: "Terrorister är inga offer för strukturer – de är mördare"

Men hon vill inte gå in på detaljer om hur hotet är formulerat. Här är meddelandet som gick ut till alla riksdagspartier på måndagen, enligt Expressen:

"Till ledamöterna och partigruppskanslicheferna – Underlag för omedelbar information

För kännedom kan Riksdagsförvaltningens ledningsgrupp meddela att det idag har inkommit ett hot mot Sveriges riksdag. I rådande omvärldsläge finns det risk för att den här typen av händelser får stor uppmärksamhet i media. Av den anledningen vill vi informera om att hotet hanteras enligt Riksdagsförvaltningens väl inarbetade rutiner i samverkan med Säkerhetspolisen. Verksamheten kommer att bedrivas som vanligt i riksdagen och Riksdagsförvaltningen."

– Det känns naturligtvis väldigt obehagligt, säger den moderata riksdagsledamoten Katarina Brännström till P4 Kronoberg.

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali twittrade om hotet: "Hot mot riksdagen. Riksdagsförvaltningens ledningsgrupp meddelar att det idag har inkommit ett hot mot Sveriges riksdag", skriver han och fortsätter: "Verksamheten kommer att bedrivas som vanligt i riksdagen."

LÄS MER: Massiv flygattack – bombar IS-fästen i Syrien

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro