ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sveriges ställningstagande mot Kina – HD vägrar lämna ut efterlyst partimedlem

Anton Gustafsson · 9 Jul 2019
Uppdaterad 9 Jul 2019

Vakterna i ett kinesiskt fängelse håller en genomgång med fångarna. Foto: TT


Qiao Jianjun är en av de mest efterlysta ekobrottslingarna i Kina. Högsta domstolen menar att han löper stor risk att bli utsatt för tortyr och dödsstraff om han blir utlämnad. ”Rättegångar i Kina liknar mer en teaterproduktion”, säger Peter Dahlin på Safeguard defenders.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Den kinesiska medborgare som i Kina anklagas för ekobrott kommer inte att utlämnas till Kina, det meddelade Högsta domstolen i dag.

Var: Högsta domstolen i Sverige.

När: Mannen har varit på flykt från Kina sedan 2011 och suttit häktad i Sverige i över ett år.

Vem: Mannen heter Qiao Jianjun och är en tidigare medlem av Kinas kommunistparti.

Hur: Qiao Jianjun anklagas för att ha förskingrat miljontals kronor och Kina vill att han ska utlämnas så att han kan ställas inför rätta.

Varför: HD menar att det inte vore förenligt med Europakonventionen och utlämningslagen att utlämna honom till Kina.

När Högsta domstolen i juni valde att släppa Qiao Jianjun på fri fot kom det omgående reaktioner från Kinas ambassad i Sverige. Den kinesiske ambassadören kallade det respektlöst att påstå att Qiao Jianjun på något sätt skulle behandlas illa om han blev utlämnad, något som Peter Dahlin inte håller med om.

LÄS MER
Reklam kan få folk att överge Netflix – men enligt experter har reklamen redan smugits in

Han är chef på Safeguard defenders, en människorättsorganisation som har god insyn i hur kinesiska rättsprocesser går till. Han menar att HD tog rätt beslut att inte utlämna honom, då Qiao Jianjun med stor säkerhet hade farit illa om han skickats tillbaka till Kina.

– Han skulle utan tvekan, med hjälp av ett utomrättsligt system, sättas i en isoleringscell på hemlig ort eftersom han är partimedlem och statsfunktionär Det betyder att man skulle utlämna personen till det kommunistiska partiet och inte till den kinesiska staten. Den här utvecklingen har påverkat möjligheten att förhindra tortyr. Chansen till en rättvis rättegång är i princip lika med noll, säger han.

”Kina har råkat på många bakslag den senaste tiden, först ett liknande fall i Nya Zeeland och nu i Sverige samtidigt som protesterna i Hong Kong pågår för full”, säger Peter Dahlin. Foto: Privat

Under det senaste året har kommunistpartiet i Kina anammat en ny politisk policy som de kallar för "Fox hunt". Det betyder att man nu jagar kinesiska medborgare i utlandet, som står anklagade för korruption i hemlandet, för att ställa dem inför rätta i Kina. Enligt Peter Dahlin har man fått tillbaka cirka 6000 personer, dels genom utlämningar och dels genom att övertyga personer att återvända genom att hota deras familjer.

– Det här har blivit en viktig prestigefråga för Kinas president Xi Jinping. Det är ett led i att legitimera sin egen maktposition, speciellt nu när ekonomin har bromsat in den senaste tiden. Det är inte på riktigt såklart, korruptionsbekämpning är ett politiskt redskap i Kina. Men det är viktigt för partiet att visa kineser i Kina att ”ni kan försöka fly, men vi kommer ändå jaga er och få tillbaka er”.

LÄS MER
Klädkod men inte förbud – så får du klä dig på jobbet i sommarvärmen
"Operation fox hunt" är ett prestigeprojekt för den kinesiska presidenten Xi Jinping.Foto: TT/Polaris

Peter Dahlin menar att fallet med Qiao Jianjun är extra viktigt för Xi Jinping. Qiao Jianjun ligger nämligen etta på den topp-100 lista över de mest efterlysta kineserna utomlands.

– Att de fick nej här är ett kraftigt slag mot Kina. Speciellt då det inte bara handlar om det här fallet, det pågår flera liknande processer världen över. Och att HD inte bara sa nej till en utlämning utan även påpekade att de som skickas tillbaka behandlas rättsvidrigt är en enorm prestigeförlust, eftersom fallet i Sverige kan bli vägledande i flera länder.

Vad väntar en person som Qiao Jianjun om han återvänder till Kina?

– Först skulle han sättas i ett utomrättsligt system och i isoleringscell i sex månader. Personalen i de systemen räknas inte som juridisk personal, därför kan de enligt kinesisk lag inte begå tortyr. Så även om det går att bevisa att man blivit utsatt för tortyr under tiden i utomrättsligt förvar så gäller det inte under kinesisk lagstiftning eftersom personalen inte kan dömas.

Mental och fysisk tortyr

Efter att en person har suttit i ett utomrättsligt förvar blir man sedan överförd till det officiella rättssystemet. Enligt Peter Dahlin är rättssäkerheten där inte mycket bättre.

– Andelen brottsmisstänka som fälls i Kina ligger på 99,93 procent. Det finns helt enkelt ingen chans att neka till ett brott. Du kan välja att erkänna och få ett mildare straff, eller att inte erkänna, varpå du får ett grövre straff. Hela deras rättssystem bygger på erkännanden, det är till exempel väldigt ovanligt med teknisk bevisning i Kina, så ett erkännande är i praktiken det enda val man har.

När en dom sedan ska utfärdas finns det ingen oberoende rättsprocess att tala om. Under rättsprocessen samarbetar polis, åklagare och domstol under ledning av kommunistpartiet.

– Själva rättegången har ingenting med rättsskipning att göra, den liknar mer en teaterproduktion. Med tanke på att alla måste erkänna så används de metoder som behövs för att få folk att göra just det. Det innefattar mental och fysisk tortyr, men även attacker på familjemedlemmar.

LÄS MER
Dråpslag för nazistiska partiet i valet – experten: "Folk har insett vad det är för parti"
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro