ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sveriges största kulturfest äger rum i Solna

Fredrik Tideman · 4 Jul 2014
Uppdaterad 4 Jul 2014
Förra året lockade Tirgan Sommarfestival runt 25 000 besökare.

Förra året lockade Tirgan Sommarfestival runt 25 000 besökare. Foto: Tirgan


I morgon lördag arrangeras en persisk festival på Huvudstafältet i Solna – Tirgan. Något av en doldis på den svenska festivalmarknaden – men med runt 25 000 besökare tidigare år så är det en av landets största.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är för att fira den Persiska midsommaren som Tirgan arrangeras.

– Det är världens äldsta midsommar. Det är skördetider i Iran nu och då har man samlats för att ha roligt tillsammans, för att sälja sin skörd till varandra och för att be om regn till nästa år, säger Shahin Roshan, en av arrangörerna till festivalen.

När festivalen i Solna äger rum i helgen så blir det uppträdanden, mat och dans med mera.

– Det kommer också att vara politiska partier på plats för att locka fler invandrare att delta i valet, säger Shahin Roshan.

Festivalen arrangeras för tredje året i rad och förutom att ha roligt är ett av målen också att göra något bra för integrationen.

– Vi vill visa den iranska kulturen både för svenskar och för unga som är andra generationens invandrare och som inte har upplevt det tidigare. Genom att visa att vi njuter av musik och dans lika mycket som svenskarna så kan vi öka integrationen.

De två tidigare åren som festivalen arrangerats har man lockat stor publik, både från Sverige och andra länder. Förra året kom runt 25 000 personer till festivalen, vilket gör den till en av Sveriges största.

– Det är absolut Sveriges största kulturella festival, säger Shahin Roshan.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro