ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svider det när du kissar? Det här kan det bero på

· 26 Okt 2016
Uppdaterad 31 Maj 2018
Smärta vid toalettbesöken kan ha flera olika orsaker.

Smärta vid toalettbesöken kan ha flera olika orsaker. Foto: Rui Santos / Alamy


Urinvägsinfektion, klamydia, gonorré eller mykoplasma i underlivet? Metro reder ut vad som kan ligga bakom svedan när du kissar.

klar

Artikellänk är kopierad

1. UrinvägsinfektionOm du har urinvägsinfektion kan du behöva kissa ofta, och det kan svida både under tiden och precis efter att du har kissat. Infektionen orsakas av bakterier som har tagit sig upp i urinblåsan.Ungefär hälften av alla kvinnor drabbas någon gång av urinvägsinfektion.– Kvinnor har kortare urinrör än män. Då är det lättare för bakterier att krypa upp, säger Göran Umefjord, lektor på läkarprogrammet vid Umeå universitet.

► LÄS MER: Läkaren: Därför kissar du mer när du dricker alkohol

2. KlamydiaDet är vanligt att man inte märker av några symtom alls av klamydia. Men ett möjligt symtom är sveda när man kissar.– Om man får behandling för urinvägsinfektion men inte blir bättre kan det vara bra att ha i åtanke att det istället kan handla om en sexuellt överförbar sjukdom. Man kan ha fått en antibiotika som inte biter på könssjukdomar, säger Göran Umefjord.

3. GonorréGonorré behöver inte heller ge symtom i alla fall, men det är vanligt att det svider när man kissar eller får flytningar från penisen eller slidan. Man kan också få flytningar från analöppningen, mellanblödningar eller ont i pungen.

► LÄS MER: Läkaren: Därför kissar du mer när du dricker alkohol

4. Vulvit/balanitVulvit är en inflammation i vulvan, i det yttre kvinnliga könsorganet. Balanit är en inflammation i det manliga könsorganet.– När små barn klagar på att de har ont när de kissar kan det ganska ofta bero på en inflammation i yttre könsorganet. De kan ha fått in grus eller annat skräp som för med sig bakterier, säger Göran Umefjord.

5. Reiters syndromSmärta när man kissar är ett av flera möjliga symtom när man har den relativt ovanliga sjukdomen Reiters syndrom. Man kan också känna svullnad och ömhet i en eller flera leder i kroppen. Sjukdomen uppstår som en reaktion på en infektion någon annanstans i kroppen, det kan till exempel handla om en klamydia- eller salmonellainfektion. Ofta går besvären över efter några månader, men problemen kan också hålla sig kvar under längre perioder.

► LÄS MER: Läkaren: Därför kissar du mer när du dricker alkohol

6. Mykoplasma i underlivetDet är möjligt att ha mykoplasma utan att märka det, men man kan både känna smärta när man kissar och ha ont i nedre delen av magen. De som har penis kan få flytningar och få ont i pungen, medan de som har slida kan få mellanblödningar eller annorlunda flytningar.Mykoplasma i underlivet beror på en bakterie som kan överföras när du har samlag.– Det är något som finns normalt hos många, men i vissa fall kan det ge upphov till irritation eller besvär, säger Göran Umefjord.

Källa: Göran Umefjord, 1177 Vårdguiden

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro