ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svinepidemin spåras från databas i Solna

Ola Jacobsen · 29 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svininfluensan sprider sig över hela världen. I Europa är det EU:s smittskyddsmyndighet ECDC i Solna, som samordnar alla larm. Bakom bangården i Tomteboda ligger databasen Early Warning and Response System (EWRS). I den samlas all information om smittade européer. Information i databasen är inte direkt tilllgänglig för medborgarna, utan sprids till allmänheten via myndigheter och landsting. – Vi sitter och bevakar hela tiden. Det är en databas med en sida för varje land. Fallen läggs in tillsammans med en beskrivning och vilken allvarlighetsgrad de har. Men vi läser alla meddelanden ändå, oavsett hur allvarliga de är, säger Agneta Holmström, koordinator på smittskyddsenheten på Socialstyrelsen. Smittskyddsenheten är kontaktpunkt och har också nationellt samordningsansvar för smittskyddet i Sverige. De rapporterar och får information från både EU och Världshälsoorganisationen (WHO).

Nu har de höjt beredskapen för att övervaka spridningen av svininfluensan. – Men vi har inte gått över till vår krisorganisation, säger Agneta Holmström.

Vad krävs för att ni gör det? – Antingen att WHO höjer allvarlighetsgraden från fas fyra (som de höjde till i måndags, reds anm.) till fas fem, eller att vi får smittade fall nära oss. Hittills verkar det vara ett milt förlopp utanför Mexikos gränser.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro