ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SVT backar efter Kina-satiren – avpublicerar kritiserade klippet

Natalie Demirian · 25 Sep 2018
Uppdaterad 25 Sep 2018
Jesper Rönndahl leder programmet.

Jesper Rönndahl leder programmet. Foto: Skärmdump från SVT:s "Svenska nyheter"


Ett inslag i humorprogrammet Svenska nyheter” i SVT om kinesiska turister väckte starka reaktioner hos den kinesiska ambassaden. Nu avpublicerar SVT klippet från kinesiska sajten Youku, rapporterar Aktuellt.

klar

Artikellänk är kopierad

Inslaget i ”Svenska nyheter”, som fick Kinas ambassad att anklaga SVT för rasism, är en fejkad informationsvideo med flera ”tips” på svenska, dubbad till kinesiska, som riktar sig till kinesiska turister som planerar att besöka Sverige. Detta för att undvika ”kulturella krockar”.

Detta apropå den uppmärksammade händelsen i början på september där svensk polis avvisade kinesiska turister utanför ett vandrarhem efter att de vägrat gå därifrån.

I SVT:s video är ett av tipsen till kinesiska turister bland annat att man i Sverige inte bajsar utanför historiska byggnader, och är det så att man fått bajs på händerna så tvättar man dem.

LÄS MER
Kinesisk raseri mot SVT:s satirprogram: "Rasistiskt"

Publicerades på Kinas ”Youtube”

SVT publicerade klippet på den kinesiska sajten Youku, Kinas motsvarighet till Youtube.

Något som fick Kina att gå till hård attack mot SVT. Deras ambassad krävde en ursäkt och anklagade SVT för rasism i ett pressmeddelande.

Nu har SVT plockat bort klippet från Youku.

”Vår avsikt med den del av programmet som rör sinofobi (rasism mot kineser, reds. anm.) var att följa upp den officiella kinesiska reaktionen på hostelincidenten men samtidigt också lyfta fram det faktum att sinofobi fortfarande inte har samma känslighet som annan rasism i Sverige. Det är ett svenskt problem som vi ville belysa”, säger SVT Nöjes programchef Thomas Hall i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Ett misstag”

Han skriver också att syftet med publiceringen på Youku var att fånga upp kinesiska reaktioner.

”Detta var ett misstag av oss då helheten av vårt budskap gick förlorad, och vi kan förstå att den gjort enskilda personer ledsna vilket vi beklagar.”

SVT:s programdirektör Jan Helin säger däremot att SVT inte kommer att be Kina om ursäkt för satiren.

Hela avsnittet av ”Svenska nyheter”, som programleds av Jesper Rönndahl, ligger kvar på SVT Play.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro